de Verloskundige

Rijksvaccinatieprogramma uitgebreid met kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

19 juli 2018

Het Rijksvaccinatieprogramma wordt uitgebreid. Ook voor zwangere vrouwen en kwetsbare baby’s worden nieuwe vaccinaties beschikbaar gesteld. Zo krijgen zwangere vrouwen vanaf 2019 het aanbod zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. Op dit moment kunnen zij zich alleen laten vaccineren tegen kinkhoest op eigen kosten. 

Dit is voor de eerste keer dat zwangere vrouwen worden meegenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. 

Zwangeren en de kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd. Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven. 

Staatssecretaris Blokhuis heeft de uitvoering van de vaccinatie bij zwangeren tegen kinkhoest ondergebracht bij jeugdgezondheidszorg (JGZ). Blokhuis heeft besloten dat de JGZ deze taak het beste kan uitvoeren. JGZ zal de vaccinatie toedienen aan de zwangere vrouw, zodat de baby vanaf geboorte beschermd is tegen kinkhoest. 

Meer informatie over de kinkhoestvaccinatie lees je op de website van het RIVM of in de folder 'Zwanger? Bescherm je pasgeboren baby tegen kinkhoest!'

Kwetsbare baby’s en de rotavirusvaccinatie

Ook de rotavirusvaccinatie is toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Staatssecretaris Blokhuis heeft besloten dat de vaccinatie vanaf 2019 wordt aangeboden aan baby's die het meeste risico lopen. Alleen baby's die lichamelijk extra kwetsbaar zijn krijgen deze vaccinatie via druppels in de mond aangeboden zodra ze zes weken oud zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om baby's die te vroeg zijn geboren, een laag gewicht hebben bij geboorte of een aangeboren afwijking hebben. Zij hebben het meeste belang bij een vaccinatie tegen het virus dat een ontsteking aan maag of darmen kan veroorzaken, wat bij hen tot ingrijpende gezondheidsproblemen kan leiden.

Bron: Rijksoverheid en RIVM

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl