de Verloskundige

Staatssecretaris Paul Blokhuis start samen met zangeres Jennie Lena campagne om postnatale depressie bespreekbaar te maken

14 juni 2018

Postnatale depressie (postpartum depressie) is de meest voorkomende aandoening bij pas
bevallen vrouwen. In Nederland ontwikkelt 1 op de 8 moeders deze vorm van depressie. Veel jonge moeders vinden het moeilijk om over hun gevoelens te praten met hun partner, vrienden of familie.

Sommige vrouwen willen anderen niet lastig vallen en/of zij zijn bang dat mensen hun een slechte moeder vinden. Terwijl hun dierbaren deze vrouwen juist heel graag willen helpen en steunen.

Start campagne

Om meer aandacht te vragen voor het probleem en postpartum bespreekbaar te maken start
het ministerie van VWS (Volksgezondheid) donderdag 14 juni 2018 een campagne. Staatssecretaris Paul Blokhuis licht dan het belang van de campagne toe. Ook gaat hij in gesprek
met zangeres Jennie Lena die na de bevalling van haar dochter zelf een postnatale depressie kreeg. Jennie Lena vertelt hoe belangrijk het voor haar was dat vrienden aangaven dat het misschien niet zo goed met haar ging. En dat ze symptomen vertoonde van een postnatale depressie. Dat maakte het voor Jennie Lena mogelijk om over haar gevoelens te praten en hulp te zoeken.

Praten over je gevoelens

Het is normaal dat je na je je na je bevalling niet zo prettig voelt. Tijdens je kraamperiode kun je je moe en huilerig voelen. Ook kun je bezorgd of verward zijn, je somber voelen, slecht slapen en prikkelbaar zijn. Het kan ook zo zijn dat je moeder zijn helemaal niet leuk vindt, zelfs je baby niet. En ook geen plezier beleeft aan dingen die eerst wel leuk vond. Deze gevoelens zijn meestal het hevigst rond de vijfde dag na de bevalling en verdwijnen zij vanzelf tussen de tiende en veertiende dag.

Als je deze gevoelens hebt of je hebt er vragen over - je vraagt je bijvoorbeeld af of het wel normaal is dat je je zo voelt-  is het goed om dit met je verloskundige te bespreken. Zij kan je helpen en eventueel verwijzen naar een andere zorgverlener, bijvoorbeeld je huisarts. Wat heel belangrijk is: praat over je gevoelens. Soms is het niet altijd even makkelijk om deze gevoelens zelf te herkennen. Het kan dan zijn dat je partner dingen opmerkt of dat familie en vriendinnen aan je vragen of het wel goed met je gaat. Vertel dan eerlijk hoe je je voelt.

Hulp zoeken

Als het sombere gevoel namelijk blijft en/of het verlies van interesse en plezier aanhoudt, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Als je langer dan twee weken met deze klachten loopt en daarnaast bijvoorbeeld ook vermoeid bent, niet kunt slapen, opeens heel veel wilt eten of juist niet, je je niet kunt concentreren, je je mislukt of schuldig voelt, rusteloos bent of misschien zelfs niet meer wilt leven, dan vertoon je symptomen van een postnatale depressie.


Je kunt hiervoor echt geholpen worden, alleen is heel belangrijk dat je hulp vraagt aan je verloskundige. Zij kan je helpen en eventueel verwijzen naar een andere zorgverlener, bijvoorbeeld je huisarts, of andere hulp voor je zoeken.

Lees meer over: Babyblues en postnatale depressie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl