18 december 2020
Het coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) is in Nederland bij veel mensen vastgesteld. Als je zwanger bent, maak je je hier misschien extra zorgen over. Hierbij een aantal antwoorden op veel gestelde vragen.
Hoe bescherm ik mijzelf tegen het coronavirus?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen
om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:
·
Houd 1,5 meter afstand
·
Was je handen regelmatig
·
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
·
Gebruik papieren zakdoekjes
·
Schud geen handen
· Vermijd drukte
Bovenstaande maatregelen gelden voor alle
virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.
Ben ik
besmet met het coronavirus?
Kijk op de website van het RIVM. Hier kun
je zien of er een reden is om je te laten testen op het coronavirus. Bel met je
huisarts als je twijfelt. Je kunt dan bespreken of je je moet laten testen of
niet. Als je klachten hebt, kun je hier een afspraak maken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/afspraak-maken
Mag ik met coronaklachten naar de verloskundige of gynaecoloog?
Ga je naar de verloskundige of gynaecoloog en denk je dat je misschien besmet bent met het coronavirus? Bel dan eerst met de verloskundige of het ziekenhuis voordat je er heen gaat.
Ik moet voor controle naar de verloskundige / naar het ziekenhuis. Mag ik iemand meenemen?
Of je wel of niet iemand mag meenemen naar de controle is per praktijk en per ziekenhuis verschillend. Het is ook afhankelijk van het soort afspraak. Vraag bij je verloskundige of bij je ziekenhuis wat er wel of niet mag.
Ik heb klachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, grieperig gevoel en/of koorts), kan mijn medische echo-onderzoek nog doorgaan?
Dat is afhankelijk van de situatie. Neem telefonisch contact op met je behandelend verloskundige, huisarts of gynaecoloog: zij zullen kijken waar en wanneer je echo-onderzoek het beste kan plaatsvinden. Het is verder belangrijk om een afspraak te maken om je te laten testen.
Kan ik mijn medische echo bij een pretechobedrijf laten maken?
Nee, dat kan niet.
Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het coronavirus?
Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet vatbaarder om het coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker.
Mag ik met coronaklachten naar de verloskundige of gynaecoloog?
Ga je naar de verloskundige of gynaecoloog en denk je dat je misschien besmet bent met het coronavirus? Bel dan eerst met de verloskundige of het ziekenhuis voordat je er heen gaat.
Ik heb klachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, grieperig gevoel en/of koorts), kan mijn medische echo-onderzoek nog doorgaan?
Dat is afhankelijk van de situatie. Neem telefonisch contact op met je behandelend verloskundige, huisarts of gynaecoloog: zij zullen kijken waar en wanneer je echo-onderzoek het beste kan plaatsvinden. Het is verder belangrijk om een afspraak te maken om je te laten testen.
Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het coronavirus?
Het overgrote deel van de zwangere vrouwen dat besmet is met corona heeft lichte/milde klachten. Een heel klein deel van de zwangere vrouwen kan toch ernstig ziek worden, met name vrouwen met risicofactoren zoals bijvoorbeeld obesitas en diabetes.
Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?
De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt lijkt op dit moment zeer klein. De beperkte gegevens in de medische literatuur laten zien dat het met deze baby’s goed is gegaan. De baby kan ook vlak na de bevalling besmet raken als de ouders op dat moment besmettelijk zijn. Het is heel belangrijk dat de hygiënemaatregelen in acht worden genomen. Zie ook de volgende vraag.
Kan ik een miskraam krijgen van het coronavirus?
Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het coronavirus.
Ik heb nu een infectie met het coronavirus en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
In principe gaat deze afspraak niet door. Bel met je verloskundige of gynaecoloog om te vragen wat je het beste kunt doen en wanneer er veilig een afspraak gepland kan worden.
Ik ben genezen van een infectie met het coronavirus, moet ik nu onder controle van een gynaecoloog?
Als je in een ziekenhuis opgenomen geweest bent omdat je een corona-infectie had, worden de controles voor de rest van je zwangerschap meestal door de gynaecoloog uitgevoerd. Had je alleen milde klachten, en was je onder controle van een verloskundige, ook tijdens de besmetting, dan kun je onder zorg van de verloskundige blijven. Omdat we nog beperkte gegevens hebben is het belangrijk dat de verloskundige en/of gynaecoloog goed in de gaten houdt hoe de rest van je zwangerschap verloopt door uitwendig of echoscopisch de groei te vervolgen.
Ik heb nu een infectie met het coronavirus, mag ik thuis bevallen?
Je kunt met lichte/milde klachten, net als zwangere vrouwen zonder corona, bevallen op de door jou gekozen plek, thuis, poliklinisch in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Zijn de coronaklachten ernstig, dan moet de bevalling plaatsvinden in een ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog, zodat ze jou en de baby goed in de gaten kunnen houden en eventueel een behandeling kunnen geven. Dit zullen je zorgverlener en jij samen goed bespreken.
Hoe bescherm ik mijn baby bij de verzorging tegen corona?
Zolang je corona hebt, kun je je baby besmetten tijdens of na de bevalling. Bijvoorbeeld als je je baby voeding geeft of knuffelt. Daarom zijn de volgende zaken belangrijk. Deze maatregelen neem je totdat je 24 uur geen klachten hebt en het langer dan 7 dagen geleden is dat je ziek werd.
Kan corona in de borstvoeding komen?
Corona kan niet in de borstvoeding komen. Antistoffen tegen corona komen wel in de borstvoeding. Waarschijnlijk helpt dit je baby als hij of zij besmet raakt met corona. Met een goede hygiëne (zie hierboven) kan je gewoon borstvoeding geven. Misschien ben je bang dat je je baby met corona besmet. Dat is niet helemaal te voorkomen. De verloskundige, kraamverzorgende of arts zullen samen met jou alles doen om te zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat je baby wordt besmet. Mocht het toch gebeuren, dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je baby zal waarschijnlijk niet erg ziek worden van corona.
Meer informatie vind je op de website van de borstvoedingsraad Nederland.
Ik ga bevallen. Mogen er andere mensen
bij de bevalling zijn?
Je partner mag
bij de bevalling zijn. In de thuissituatie is het soms mogelijk om een extra persoon bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Dit is afhankelijk van de verloskundige en kraamverzorger. Afhankelijk van de mogelijkheden en regels in het
ziekenhuis kan in veel ziekenhuizen geen extra persoon mee naar de
bevalling. Vraag bij je ziekenhuis wat er wel of niet mag. Neem, net als buiten coronatijd, je kinderen
niet mee, maar vraag een oppas bij je thuis.
Kan ik nog
veilig naar het ziekenhuis?
Jij en je baby
kunnen, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. De zorg voor coronapatiënten gebeurt in een beschermde omgeving. Je komt dus niet in de
buurt van coronapatiënten. Bel in alle gevallen eerst met je verloskundige,
huisarts, gynaecoloog of kinderarts.
Ik ga
bijna bevallen, kan ik in het ziekenhuis terecht?
Je kunt zeker in het
ziekenhuis bevallen als het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het
ziekenhuis bevalt. Is het voor jou niet noodzakelijk in het ziekenhuis te
bevallen maar wil je dat graag? Dan kan dat in de meeste ziekenhuizen, dit wordt poliklinisch bevallen genoemd. Vraag
na bij je verloskundige of gynaecoloog wat er bij jou in de buurt mogelijk is. Verloskundigen,
gynaecologen, kinderartsen en kraamzorg proberen te zorgen dat in zoveel
mogelijk ziekenhuizen zwangere vrouwen terecht kunnen voor de bevalling.
Ik ben
bevallen, mag ik kraamvisite?
Het dringende advies is om het externe bezoek zo veel mogelijk te beperken en bij voorkeur niet te doen. In alle gevallen zijn dit de voorwaarden voor je kraambezoek:
Het is altijd goed om het vooraf te checken bij jouw kraamorganisatie. In sommige regio’s zijn soms andere afspraken gemaakt. Als je in het ziekenhuis bent bevallen en daar nog opgenomen bent, gelden de regels van het ziekenhuis.
Ik ben bevallen, hoe zit het met de zorg? In mijn gezin is geen (verdenking) van corona
Als in het gezin (een verdenking van) corona is, komt de kraamverzorgende zoveel mogelijk zorg leveren bij je thuis. Er mag één
vaste bezoeker aanwezig zijn als de kraamverzorgende aan het werk is.
Ik ben bevallen, hoe zit het met de zorg? In mijn gezin is een (verdenking) van corona
Als in het gezin een (verdenking) is van corona, levert de kraamverzorgende een deel van de zorg bij je thuis en een ander deel via (beeld)bellen. Zowel de verloskundige als de kraamverzorgende houden contact met jou via (beeld)bellen.
In de meeste gevallen komt de verloskundige ook bij je thuis. Er mag geen
kraambezoek komen als de kraamverzorgende bij jou thuis is.
Hoe gaat het nu met hielprik en gehoortest voor de baby?
Deze gaan gewoon door. Je ontvangt hiervoor vanzelf een uitnodiging.
Meer informatie
Kijk op de website allesoverzwanger.nl voor meer informatie.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl