de Verloskundige

Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over het coronavirus

11 oktober 2020

Het coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) is in Nederland bij veel mensen vastgesteld. Als je zwanger bent, maak je je hier misschien extra zorgen over. Hierbij een aantal antwoorden op veel gestelde vragen.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen het coronavirus?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:
· Houd 1,5 meter afstand
· Was je handen regelmatig
· Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
· Gebruik papieren zakdoekjes
· Schud geen handen
Bovenstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Ben ik besmet met het coronavirus?
Kijk op de website van het RIVM. Hier kun je zien of er een reden is om je te laten testen op het coronavirus. Bel met je huisarts als je twijfelt. Je kunt dan bespreken of je je moet laten testen of niet. Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/afspraak-maken Ga je naar de verloskundige of gynaecoloog en denk je dat je misschien besmet bent met het coronavirus? Bel dan eerst met de verloskundige of het ziekenhuis voordat je er heen gaat.

Ik heb klachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, grieperig gevoel en/of koorts), kan mijn medische echo-onderzoek nog doorgaan?
Nee, bij klachten blijf je thuis. Neem wel telefonisch contact op met je behandelend verloskundige, huisarts of gynaecoloog: zij zullen kijken waar en wanneer je echo-onderzoek het beste kan plaatsvinden.

Kan ik nog een pretecho laten maken?
Ja, dat kan.

Kan ik mijn medische echo bij een pretechobedrijf laten maken?
Nee, dat kan in principe niet. Overleg de mogelijkheden met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het coronavirus?
Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet vatbaarder om het coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker.

Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het coronavirus?
Voor zover wij weten is dat niet zo.

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?
Tot nu toe is er geen zwangere vrouw bekend bij wie de baby in de buik het coronavirus heeft gekregen van de moeder. Ook tijdens de bevalling is er tot nu geen baby ziek geworden van het coronavirus bij de moeder. Baby’s in de buik en na de bevalling zijn onderzocht of zij het virus hebben. Het virus zat niet in het vruchtwater, niet in het bloed in de navelstreng, niet in de keel van de baby en niet in de borstvoeding. Wel zijn er aanwijzingen dat tijdens de bevalling of direct ná de bevalling de baby besmet kán raken. Het is heel belangrijk om de hygiëne maatregelen in acht te nemen. Zie ook de volgende vraag.

Hoe bescherm ik mijn baby bij de verzorging tegen corona?
Zolang je corona hebt, kun je je baby besmetten tijdens of na de bevalling. Bijvoorbeeld als je je baby voeding geeft of knuffelt. Daarom zijn de volgende dingen belangrijk. Deze maatregelen neem je totdat je 24 uur geen klachten hebt en het langer dan 7 dagen geleden is dat je ziek werd.

 • Was goed je handen, voordat je je baby aanraakt.
 • Was goed je handen voordat je borstvoeding of flesvoeding geeft of gaat kolven.
 • Je kunt besluiten de fles te laten geven door iemand anders die niet besmet is met corona.
 • Gebruik alleen je eigen borstkolf en maak die goed schoon.
 • Draag een mondkapje bij het voeden, verzorgen en knuffelen om de kans op besmetting van je baby zo klein mogelijk te maken. Welk soort mondkapje en hoe het te gebruiken, dat zal de kraamhulp, arts of verloskundige je uitleggen.
 • Gebruik bij iedere voeding een nieuw mondkapje.
 • Al deze dingen gelden ook voor andere mensen in je huis met klachten. Ze gelden op alle momenten dat er contact is met de baby zoals verschonen, fles geven en knuffelen.
 • Als jij en je baby in dezelfde kamer zijn moeten jullie op momenten dat de baby niet wordt gevoed of verschoond, in elk geval 1,5 meter houden. Dit geldt ook voor andere huisgenoten met corona.

Corona kan niet in de borstvoeding komen. Met een goede hygiëne (zie hierboven) kan je gewoon borstvoeding geven. Misschien ben je bang dat je je baby met corona besmet. Dat is niet helemaal te voorkomen. De verloskundige, kraamhulp of arts zullen samen met jou alles doen om te zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat je baby wordt besmet. Mocht het toch gebeuren, dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je baby zal waarschijnlijk niet erg ziek worden van corona.

Kan ik een miskraam krijgen van het coronavirus?
Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het coronavirus.

Ik heb nu een infectie met het coronavirus en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
In principe gaat deze afspraak niet door. Bel met je verloskundige of gynaecoloog om te vragen wat je het beste kunt doen.

Ik ben genezen van een infectie met het coronavirus, moet ik nu onder controle van een gynaecoloog?
Nee. Als je onder controle bent van een verloskundige, kun je daar blijven.
In sommige gevallen kan de verloskundige besluiten om met extra echo's te kijken of jouw baby goed groeit. As je baby bij de controles minder goed lijkt te groeien, dan kan je arts adviseren om de bevalling op te wekken met medicijnen.

Ik moet voor controle naar de verloskundige / naar het ziekenhuis. Mag ik iemand meenemen?
Vanaf 11 mei 2020 mag je jouw partner weer meenemen naar de controle-afspraken bij je verloskundige. In de meeste ziekenhuizen kun je ook weer je partner meenemen. Vraag bij je ziekenhuis wat er wel of niet mag.

Ik ga bevallen. Mogen er andere mensen bij de bevalling zijn?
Je partner mag bij de bevalling zijn. Afhankelijk van de mogelijkheden en regels in het ziekenhuis kan in veel ziekenhuizen nog geen extra persoon mee naar de bevalling. Vraag bij je ziekenhuis wat er wel of niet mag. Neem je kinderen niet mee maar vraag een oppas bij je thuis.

In de thuissituatie is het soms mogelijk om een extra persoon bij de bevalling aanwezig te laten zijn.

Kan ik nog veilig naar het ziekenhuis?
Jij en je baby kunnen, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. De zorg voor coronapatiënten gebeurt in een beschermde omgeving. Je komt dus niet in de buurt van coronapatiënten. Bel in alle gevallen eerst met je verloskundige, huisarts, gynaecoloog of kinderarts.

Ik ga bijna bevallen, kan ik in het ziekenhuis terecht?
Je kunt zeker in het ziekenhuis bevallen als het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. Is het voor jou niet noodzakelijk in het ziekenhuis te bevallen maar wil je dat graag? Dan kan dat in de meeste ziekenhuizen. Vraag na bij je verloskundige of gynaecoloog wat er bij jou in de buurt mogelijk is.

Verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorg proberen te zorgen dat in zoveel mogelijk ziekenhuizen zwangere vrouwen terecht kunnen voor de bevalling.

Ik heb nu een infectie met het coronavirus, mag ik thuis bevallen?
Je kunt net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen. Soms is het advies in het ziekenhuis te bevallen. Dat hangt af van de ernst van je klachten. In het ziekenhuis wordt je aangeboden om de hartslag van de baby in jouw buik met een cardiotocogram (CTG) te meten. Je kunt, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. Je komt niet in de buurt van (andere) coronapatiënten.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het coronavirus heb?
Ja. Er is onderzoek gedaan of het virus in de borstvoeding terecht komt. Dat is niet zo. Wij raden aan om borstvoeding te geven met een mondkapje en extra hygiënemaatregelen te volgen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Je kunt wel de baby besmetten met het coronavirus als de baby dicht bij je is. Je kunt ook kolven en de gekolfde melk door een gezond persoon aan je baby laten geven. Meer informatie vind je op de website van de borstvoedingsraad Nederland.

Ik ben bevallen, mag ik kraamvisite?
Ja, je mag kraamvisite. Het liefst wanneer de kraamverzorgende niet in huis is.
In alle gevallen zijn dit de voorwaarden voor je kraambezoek:

 • 1,5 meter afstand houden moet mogelijk zijn.
 • Je weet zeker dat er alleen bezoekers zonder klachten op bezoek komen.
 • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen.

Het is altijd goed om het vooraf te checken bij jouw kraamorganisatie. In sommige regio’s zijn soms andere afspraken gemaakt.
Als je in het ziekenhuis bent bevallen, gelden de regels van het ziekenhuis.

Ik ben bevallen, hoe zit het met de zorg?
Als in het gezin een (verdenking) is van corona, komt de kraamverzorgende minimaal drie uur per dag bij je thuis. Zowel de verloskundige als de kraamverzorgende houden contact met jou
via (beeld)bellen. Er mag geen kraambezoek komen als de kraamverzorgende bij jou
thuis is.

Als in het gezin geen (verdenking) is van corona, komt de kraamverzorgende zoveel mogelijk zorg leveren bij je thuis. Er mag één vaste bezoeker aanwezig zijn als de kraamverzorgende aan het werk is. Ook de verloskundige komt – als dat mogelijk is – eenmaal bij je langs.

Ik ben bevallen, hoe gaat het nu met hielprik en gehoortest voor de baby?
De hielprik gaat door. De gehoortest was tijdelijk stopgezet, maar is sinds 4 mei 2020 weer opgestart. Als je kind nog geen gehoorscreening heeft gehad, neem dan contact op met de jeugdgezondheidszorgorganisatie.

Meer informatie
Kijk op de website allesoverzwanger.nl voor meer informatie.

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl