de Verloskundige

Veelgestelde vragen van zwangere vrouwen over het coronavirus

12 april 2021

Het coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) is sinds begin 2020 in Nederland actief en wordt bij mensen vastgesteld middels een PCR-of sneltest. Als je zwanger bent, maak je je hier misschien extra zorgen over.

Hierbij een aantal antwoorden op veel gestelde vragen.

Corona algemeen

Hoe bescherm ik mijzelf tegen het coronavirus?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:
· Houd 1,5 meter afstand
· Was je handen regelmatig
· Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
· Gebruik papieren zakdoekjes
· Schud geen handen
· Vermijd drukte
Bovenstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.
Sinds 1 december 2020 is het advies uitgebreid met een plicht om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen

Ben ik besmet met het coronavirus?
Kijk op de website van het RIVM. Hier kun je zien of er een reden is om je te laten testen op het coronavirus. Heb je één of meer coronaklachten, laat je dan testen. Bel met je huisarts als je twijfelt. Je kunt dan bespreken of je je moet laten testen of niet. Als je klachten hebt, kun je hier een afspraak maken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/afspraak-maken

Zwanger: algemene maatregelen ten tijde van corona

Mag ik met coronaklachten naar de verloskundige of gynaecoloog?
Ga je naar de verloskundige of gynaecoloog en heb je klachten, of denk je dat je misschien besmet bent met het coronavirus? Bel dan eerst met de verloskundige of het ziekenhuis voordat je er heen gaat.

Ik moet voor controle naar de verloskundige / naar het ziekenhuis. Mag ik iemand meenemen?
Of je wel of niet iemand mag meenemen naar de controle is per praktijk en per ziekenhuis verschillend. Het is ook afhankelijk van het soort afspraak. Vraag bij je verloskundige of bij je ziekenhuis wat er wel of niet mag.
De KNOV, beroepsvereniging van verloskundigen, heeft voor verloskundigen een routekaart opgesteld.)

Ik heb klachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, grieperig gevoel en/of koorts), kan mijn medische echo-onderzoek nog doorgaan?
Dat is afhankelijk van de situatie. Neem telefonisch contact op met je behandelend verloskundige, huisarts of gynaecoloog: zij zullen kijken waar en wanneer je echo-onderzoek het beste kan plaatsvinden. Het is verder belangrijk om een afspraak te maken om je te laten testen.

Kan ik mijn medische echo bij een pretechobedrijf laten maken?
Nee, dat kan niet.

Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het coronavirus?
Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet vatbaarder om het coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker. Wel groeit wereldwijd de overtuiging dat zwangere vrouwen als zij besmet raken met COVID-19 een iets groter risico hebben op het ontwikkelen van ernstige COVID-19-klachten dan niet-zwangere vrouwen uit dezelfde leeftijdsgroep. Dit blijkt ook uit cijfers van de Nederlandse registratie van zwangere vrouwen met COVID-19 (Netherlands Obstetric Surveillance System- NethOSS).

Zwanger en coronapositief

Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het coronavirus?
Het overgrote deel van de zwangere vrouwen dat besmet is met corona heeft lichte/milde klachten. Een heel klein deel van de zwangere vrouwen kan toch ernstig ziek worden, met name vrouwen met risicofactoren zoals bijvoorbeeld obesitas en diabetes. Er groeit wereldwijd de overtuiging dat zwangere vrouwen als zij besmet raken met COVID-19 een iets groter risico hebben op het ontwikkelen van ernstige en kritieke COVID-19 dan niet zwangere vrouwen uit dezelfde leeftijdsgroep. Dit blijkt ook uit cijfers van de Nederlandse registratie van zwangere vrouwen met COVID-19 (Netherlands Obstetric Surveillance System (NethOSS)

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?
De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt lijkt op dit moment zeer klein. De beperkte gegevens in de medische literatuur laten zien dat het met deze baby’s goed is gegaan. De baby kan ook vlak na de bevalling besmet raken als de ouders op dat moment besmettelijk zijn. Het is belangrijk dat de hygiënemaatregelen in acht worden genomen. Zie ook de volgende vraag.

Kan ik een miskraam krijgen van het coronavirus?
Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het coronavirus.

Ik heb nu een infectie met het coronavirus en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
Dit hangt ervan af wat voor soort afspraak dit is. Bel altijd met je verloskundige/gynaecoloog om dit te overleggen.

Ik ben genezen van een infectie met het coronavirus, moet ik nu onder controle van een gynaecoloog?
Als je in een ziekenhuis opgenomen bent geweest omdat je een corona-infectie had, worden de controles voor de rest van je zwangerschap meestal door de gynaecoloog uitgevoerd. Had je alleen milde klachten, en was je onder controle van een verloskundige, ook tijdens de besmetting, dan kun je onder zorg van de verloskundige blijven. Omdat we nog beperkte gegevens hebben is het belangrijk dat de verloskundige en/of gynaecoloog goed in de gaten houdt hoe de rest van je zwangerschap verloopt door uitwendig of echoscopisch de groei te vervolgen.

Bevallen en verzorging bij coronapositief

Ik heb nu een infectie met het coronavirus, mag ik thuis bevallen?
Je kunt met lichte/milde klachten, net als zwangere vrouwen zonder corona, bevallen op de door jou gekozen plek, thuis, poliklinisch in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Zijn de coronaklachten zo ernstig, dat je ondersteuning van zuurstof of andere medicijnen nodig hebt, dan vindt de bevalling plaats in een ziekenhuis onder leiding een gynaecoloog

Hoe bescherm ik mijn baby bij de verzorging tegen corona?
Zolang je corona hebt, kun je je baby besmetten tijdens of na de bevalling. Bijvoorbeeld als je je baby voeding geeft of knuffelt. Daarom zijn de volgende zaken belangrijk. Deze maatregelen neem je totdat je 24 uur geen klachten hebt en het langer dan 7 dagen geleden is dat je ziek werd.

 • Was goed je handen, voordat je je baby aanraakt.
 • Was goed je handen voordat je borstvoeding of flesvoeding geeft of gaat kolven.
 • Je kunt besluiten de fles te laten geven door iemand anders die niet besmet is met corona.
 • Gebruik alleen je eigen borstkolf en maak die goed schoon.
 • Draag een mondkapje bij het voeden, verzorgen en knuffelen om de kans op besmetting van je baby zo klein mogelijk te maken. Welk soort mondkapje en hoe het te gebruiken, zal de kraamhulp, arts of verloskundige je uitleggen.
 • Gebruik bij iedere voeding een nieuw mondkapje.
 • Als de baby gaat rusten of slapen is het verstandig om -als besmette ouder - 1,5 meter afstand te houden. Nogmaals: voeden, knuffelen en verzorgen mag wel (met mondkapje en goed gewassen handen).

Kan corona in de borstvoeding komen?
Corona kan niet in de borstvoeding komen. Antistoffen tegen corona komen wel in de borstvoeding. Waarschijnlijk helpt dit je baby als hij of zij besmet raakt met corona. Met een goede hygiëne (zie hierboven) kan je gewoon borstvoeding geven. Misschien ben je bang dat je je baby met corona besmet. Dat is niet helemaal te voorkomen. De verloskundige, kraamverzorgende of arts zullen samen met jou alles doen om te zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat je baby wordt besmet. Mocht het toch gebeuren, dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je baby zal waarschijnlijk niet erg ziek worden van corona.

Meer informatie vind je op de website van de borstvoedingsraad Nederland.

Bevallen: algemene maatregelen ten tijde van corona

Ik ga bevallen. Mogen er andere mensen bij de bevalling zijn?
Je partner mag bij de bevalling zijn. In de thuissituatie is het soms mogelijk om een extra persoon bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Dit is afhankelijk van de verloskundige en kraamverzorger. Afhankelijk van de mogelijkheden en regels in het ziekenhuis kan in veel ziekenhuizen geen extra persoon mee naar de bevalling. Vraag bij je ziekenhuis wat er wel of niet mag.

Kan ik nog veilig naar het ziekenhuis?
Jij en je baby kunnen, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. De zorg voor coronapatiënten gebeurt in een beschermde omgeving. Je komt niet in de buurt van coronapatiënten. Bel in alle gevallen eerst met je verloskundige, huisarts, gynaecoloog of kinderarts.

Ik ga bijna bevallen, kan ik in het ziekenhuis terecht?
Je kunt zeker in het ziekenhuis bevallen als het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. Is het voor jou niet noodzakelijk in het ziekenhuis te bevallen maar wil je dat graag? Dan kan dat in de meeste ziekenhuizen, dit wordt poliklinisch bevallen genoemd. Vraag na bij je verloskundige of gynaecoloog wat er bij jou in de buurt mogelijk is. Verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorg proberen te zorgen dat in zoveel mogelijk ziekenhuizen zwangere vrouwen terecht kunnen voor de bevalling.

Na de bevalling: Algemene maatregelen ten tijde van corona

Ik ben bevallen, mag ik kraamvisite ontvangen?
Het dringende advies is om het externe bezoek zo veel mogelijk te beperken en bij voorkeur niet te doen. In alle gevallen zijn dit de voorwaarden voor je kraambezoek:

 • 1,5 meter afstand houden moet mogelijk zijn.
 • Je weet zeker dat er alleen bezoekers zonder klachten op bezoek komen.
 • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen.
 • Je volgt de adviezen vanuit de overheid op over het aantal personen dat je thuis mag ontvangen.

Als je in het ziekenhuis bent bevallen en daar nog opgenomen bent, gelden de regels van het ziekenhuis. Het is belangrijk om te weten dat zorgverleners (verloskundige, kraamzorg, JGZ) niet als bezoek worden gezien.

Ik ben bevallen, hoe zit het met de zorg? In mijn gezin is geen (verdenking) van corona
Als in het gezin (een verdenking van) corona is, komt de kraamverzorgende zoveel mogelijk zorg leveren bij je thuis.

Ik ben bevallen, hoe zit het met de zorg? In mijn gezin is een (verdenking) van corona
Als in het gezin een (verdenking) is van corona, levert de kraamverzorgende een deel van de zorg bij je thuis en een ander deel via (beeld)bellen. Zowel de verloskundige als de kraamverzorgende houden contact met jou via (beeld)bellen. In de meeste gevallen komt de verloskundige ook bij je thuis. Zorgverleners zullen altijd persoonlijke beschermingsmiddelen dragen als er in jouw gezin (verdenking op) corona is.

Hoe gaat het nu met hielprik en gehoortest voor de baby?
Deze gaan gewoon door. Je ontvangt hiervoor vanzelf een uitnodiging.

Meer informatie
Kijk op de website thuisarts.nl voor meer informatie.

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl