de Verloskundige

Veelgestelde vragen over vaccinatie coronavirus

26 juli 2021

In deze Q&A vind je het antwoord op de meestgestelde vragen rond zwangerschap en vaccineren. Heb je aanvullende vragen? Stel ze aan je verloskundige.

Hoeveel tijd moet er zitten tussen een mRNA vaccinatie en de maternale kinkhoestvaccinatie en/of anti-D?

Het RIVM raadt aan om minstens 14 dagen tussen een mRNA vaccinatie en een andere vaccinatie te plannen. Omdat een mRNA vaccin geen verzwakt levend virus betreft, hoeft er geen rekening gehouden te worden met de timing van de vaccinatie en het geven van anti-D.

Mag ik gevaccineerd worden tegen corona in de zwangerschap?
Ja, de werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg adviseert in het standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en bevalling zwangeren zich te laten vaccineren met een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna). Vaccineren wordt geadviseerd in alle stadia van de zwangerschap.

Is het verplicht om me te laten vaccineren?
Het is niet verplicht je te laten vaccineren. Ook niet als je beroepsmatig in aanmerking komt voor een vaccinatie. Voor meer juridische informatie over jouw rechten als werknemer kun je deze website raadplegen: https://www.eldermans-geerts.nl/expertise/corona/faq-vaccinatieplicht-zorgverlener-corona/

Als ik niet gevaccineerd wil worden tijdens mijn zwangerschap, hoe kan ik het risico verminderen om besmet te raken met het coronavirus?
Om het risico te verminderen om besmet te raken met het coronavirus gelden de algemene adviezen: werk thuis, vermijd drukte, was je handen regelmatig en houd 1,5 m afstand.

In welke periode van de zwangerschap kan vaccinatie plaatsvinden?
Het advies is, sinds juli 2021, om in alle stadia van de zwangerschap te vaccineren.

Mag ik gevaccineerd worden tijdens het geven van borstvoeding?
De vaccinatie kan plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven. De veiligheid lijkt hiervan gewaarborgd omdat niet wordt gevaccineerd met een “levend virus”. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

Moet je als je gevaccineerd bent en in nauw contact bent geweest met iemand die corona heeft in quarantaine?
Ja, ook iemand die gevaccineerd is moet de richtlijnen van het RIVM blijven volgen als diegene in contact is geweest met een persoon met corona. De kans op besmettelijk zijn, lijkt af te nemen.

Over welk vaccin gaat deze Q&A?
Dit gaat over de vaccinatie van Pfizer-BionTech en Moderna.

Welke vaccins worden er gebruikt in Nederland? Op dit moment worden zwangeren gevaccineerd met Pfizer of Moderna. De overheid bepaald voor welk vaccin je in aanmerking komt. Dit ligt aan de doelgroep waarbinnen je past het moment van vaccineren en de beschikbaarheid van de vaccins. Het is de bedoeling dat je tweemaal gevaccineerd wordt met hetzelfde vaccin.

Heeft het zin om je te laten vaccineren als je al corona hebt gehad?
Ook na een doorgemaakte corona-infectie is het advies om je te laten vaccineren. Het is niet duidelijk hoeveel antistoffen je na een infectie hebt opgebouwd. Dat verschilt per persoon en per infectie. Waarschijnlijk hebben mensen die weinig last hebben gehad van een corona-infectie ook weinig antistoffen. Het vaccin zorgt ervoor dat je voldoende antistoffen opbouwt om je te beschermen tegen een infectie. Het RIVM-advies is dat je na het hebben van een bewezen corona-infectie nog maar 1 in plaats van 2 vaccinaties nodig hebt.

Als ik positieve antistoffen heb voor corona moet ik me dan nog laten vaccineren?
Ook als je een corona-infectie hebt gehad, is het advies om je te laten vaccineren. Het is niet duidelijk hoeveel antistoffen je na een infectie hebt opgebouwd en hoelang deze in je lichaam aanwezig blijven. Dat verschilt per persoon en per infectie. Daarbij komt dat herbesmetting, hoewel zeldzaam, mogelijk is. Het vaccin zorgt ervoor dat je voldoende antistoffen opbouwt om je te beschermen tegen een infectie. Maar ook hiervan is onbekend hoelang deze antistoffen blijven bestaan in het lichaam. Om deze twee redenen is dus het advies om ook bij positieve antistoffen je te laten vaccineren. Het RIVM-advies is dat je na het hebben van een bewezen corona-infectie nog maar 1 in plaats van 2 vaccinaties nodig hebt.

Ben je meteen beschermd tegen het krijgen van corona na het krijgen van de eerste vaccinatie?
Je lichaam heeft tijd nodig om antistoffen aan te maken, dit duurt ongeveer tien dagen. De tweede vaccinatie is nodig om de hoeveelheid antistoffen te verhogen, en om ze langduriger in je lichaam te laten blijven. Je bent dus niet gelijk beschermd, dit heeft even tijd nodig. Het is nog niet bekend hoe lang de antistoffen voldoende bescherming bieden tegen het krijgen van een corona-infectie.

Worden kinderen gevaccineerd?
Kinderen worden relatief weinig ziek van een corona-infectie, het heeft daarom geen prioriteit om kinderen te vaccineren. De veiligheid en effectiviteit is bij kinderen ook nog niet onderzocht. Voordat kinderen gevaccineerd worden zal dat nog moeten gebeuren. Op dit moment worden vaccinaties aangeboden vanaf 12 jaar.

Heeft het krijgen van een coronavaccinatie gevolgen voor mijn kinderwens?
De beroepsverenigingen in de geboortezorg geven aan dat vaccineren kan, ook in de periode vlak voor een zwangerschap, omdat er niet met levend virus gevaccineerd wordt. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

Als ik gevaccineerd ben, gelden de coronamaatregelen nog?
Ook na vaccinatie gelden de adviezen (1,5 meter maatregel, hygiëne etc.) van de overheid. We weten nog niet of mensen na vaccinatie toch besmet kunnen raken met het coronavirus en in welke mate zij dan besmettelijk zijn voor anderen.

Als ik twijfel over vaccineren met wie kan ik dit dan overleggen?
In de richtlijn Covid-19 & zwangerschap staat beschreven dat zwangeren gevaccineerd kunnen worden. Door hun zorgverlener moeten zij op de voor- en nadelen van vaccinatie worden gewezen. Zwangeren met een verhoogde blootstelling aan corona door hun werkzaamheden kunnen overleggen met de bedrijfsarts. Zwangeren met onderliggend lijden met hun specialist of huisarts. De artsen van de GGD's kunnen zo nodig ook benaderd worden.

Mag ik als zwangere zorgverlener de vaccinatie weigeren?
Het is niet verplicht je te laten vaccineren. Het is aan te raden je goed te laten informeren over de eventuele voor- en nadelen van vaccineren en op die manier een weloverwogen besluit te nemen.

Kijk voor meer juridische informatie over jouw rechten op de website van Eldermans en Geerts.

Ik ben zorgverlener en wil niet gevaccineerd worden. Welke voorzorgsmaatregelen moet mijn werkgever nemen?
Juristen zeggen hierover: ‘De werkgever is verantwoordelijk voor het beschermen van de gezondheid van de werknemer. Deze moet helder formuleren op welke manier de gezondheid van de werknemer beschermd wordt en met welke middelen. Als een vaccinatie daarbij hoort en je wilt deze niet, dan mag je van de werkgever verwachten dat er andere passende werkzaamheden aangeboden worden. Dit geldt nu ook voor zwangeren die > 28 weken zwanger zijn en zich vanwege hun werkzaamheden niet aan de anderhalve meter maatregel kunnen houden.

Zie ook de website van Eldermans en Geerts.

Wat is er bekend over de effecten van vaccineren in de zwangerschap?
Na een mRNA-vaccinatie (Pfizer en Moderna) lijken zwangeren minder vaak koorts, rillingen te vertonen op het vaccin dan niet-zwangeren. Wel lijken zwangeren wat vaker een lokale reactie (roodheid van de injectieplaats) te krijgen. De zwangerschapsuitkomsten van gevaccineerde zwangeren lijken niet nu niet te verschillen van zwangeren toen er nog geen coronapandemie was. Deze informatie is gebaseerd op het eerste gepubliceerde rapport over mRNA vaccinatie tegen COVID-19 in de zwangerschap.

Wat is er bekend over de gevolgen van het krijgen van corona in de zwangerschap?
Het risico dat een zwangere met corona heeft om opgenomen te worden op een IC-afdeling is 3 keer hoger dan voor een niet-zwangere vrouw met corona van dezelfde leeftijdsgroep.

De kans op een IC-opname voor een zwangere vrouw met corona, vergeleken met een zwangere vrouw zonder corona, lijkt meer dan 18 keer zo groot.
Vrouwen met onderliggend lijden, een hoger BMI, van niet-westerse afkomst of ouder dan 35 jaar hebben meer kans op een IC-opname. Ook het risico op overlijden van de moeder (maternale sterfterisico) lijkt verhoogd.

Voor zowel een IC-opname als voor maternale sterfte geldt dat de absolute aantallen klein zijn.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl