de Verloskundige

Vijf belangrijke vragen over echo’s

2 oktober 2018

Gisteren vierden we de dag van de echoscopie. Een dag die in het leven is geroepen door de beroepsvereniging van echoscopisten (BEN). Een mooi moment om even stil te staan bij dit onderwerp. Welke echo’s krijg je standaard als je zwanger bent en kan het krijgen van een echo schadelijk zijn voor jou of je ongeboren kind? We beantwoorden vijf belangrijke vragen over zwangerschap en echoscopie.

1. Waar en door wie wordt de echo gemaakt?

Veelal de meeste echo’s worden gemaakt door de verloskundige in een verloskundige (echo)praktijk of in een echocentrum. In sommige gevallen verwijst je verloskundige je door naar een andere voorziening, bijvoorbeeld het ziekenhuis. 

2. Is het ondergaan van echo’s schadelijk voor mij en/of mijn ongeboren kindje?

Tot nu toe zijn er geen schadelijke gevolgen voor jou of je ongeboren kindje bekend bij het maken van echo’s. Alle echoapparaten beschikken over zogeheten ‘veiligheidsmarges’. Deze veiligheidsmarges zorgen ervoor dat er in principe geen schade wordt toegebracht aan moeder en kind. Maar bij alle medische onderzoeken bestaat er een kans dat er iets mis kan gaan en daarom wordt voor de zekerheid aangeraden om alleen een echo te maken wanneer deze nuttige informatie kan opleveren.

3. Welke echo’s krijg ik standaard aangeboden als ik zwanger ben?

Tijdens de zwangerschap krijg je, indien je hier gebruik van wilt maken, twee echo’s aangeboden. Dit zijn de termijnecho en de 20-wekenecho. Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat driekwart van de vrouwen vaker een echo zou willen tijdens de zwangerschap. Het blijkt dat zwangere vrouwen het prettig vinden om via een echo vaker hun kindje te zien.

Tot nu toe is nog onbekend of het doen van meer echo’s een positief effect heeft op de gezondheid van je ongeboren kind. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar het nut en de meerwaarde van het aanbieden van meer echo's, naast deze twee standaardecho's. 

4. Kan ik ervoor kiezen om meer echo’s te ondergaan?

Natuurlijk kan je er voor kiezen om meerdere echo’s te ondergaan. Veel zwangere vrouwen kiezen er voor om tijdens de zwangerschap pretecho’s te laten maken. De naam zegt natuurlijk al genoeg: een pretecho is een echo die je “voor de lol” doet. Veel vrouwen vinden het prettig om gedurende de zwangerschap hun ongeboren kindje te volgen en te zien. Voorbeelden van pretecho’s zijn de 3D-echo (stilstaande beelden in kleur) en de 4D-echo (bewegende 3D beelden in kleur).

Het kan ook zijn dat je verloskundige jou uit medische redenen adviseert om meerdere echo’s te laten maken. Deze diagnose echo’s zijn onder andere de:

5. Worden deze echo’s dan ook vergoed?

De twee aangeboden echo’s (de termijnecho en de 20-wekenecho) zijn gericht op het volgen van de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Deze worden vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer er sprake is van een medische reden waardoor je een echo ondergaat, dan wordt deze echo ook vergoed. Dit kunnen onder andere de vitaliteitsecho, de groei-echo en de liggingsecho zijn. 

De zogenaamde ‘pretecho’ wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het doen van een pretecho is op eigen kosten.

Meer weten? Op deverloskundige.nl vind je alle informatie over verschillende vormen van onderzoek tijdens de zwangerschap.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl