de Verloskundige

Wat er gebeurt als je baby meerookt

30 mei 2018

Nog steeds rookt 1 op de 10 vrouwen door tijdens de zwangerschap, en dat is te veel. De Taskforce Rookvrije Start vindt dat elk kind recht heeft op een rookvrije start. Op 31 mei 2018 is het Wereld Niet Roken Dag. Een dag die in het leven is geroepen om meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken. 

Effecten op de moeder

Blijven roken tijdens de zwangerschap geeft meer risico op complicaties, zoals een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Daarnaast kan het roken ervoor zorgen dat de placenta te vroeg loslaat en dat er minder bouw- en voedselstoffen bij het kind komen.

Verder heeft het roken ook effect bij het geven van borstvoeding. Door het roken komt nicotine in de moedermelk terecht. 

Effecten op het kind

Kinderen van rokers raken zelf sneller verslaafd en hebben 20 tot 30% meer kans op wiegendood. Ook wegen kinderen van rokers vaak minder bij de geboorte dan kinderen van niet-rokers.

Daarnaast hebben kinderen van rokers ook meer kans op overgewicht en verminderde vruchtbaarheid.

De beste tijd om te stoppen

De beste tijd om te stoppen is enkele maanden voor de conceptie. Maar ook tijdens de zwangerschap stoppen met roken is de moeite waard. Hulp nodig bij het stoppen met roken? Bespreek je zorgen met je verloskundige. 

Bron

AD - Dit is wat er gebeurt als je baby met je meerookt.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl