de Verloskundige

Zwanger of net bevallen en het Coronavirus

18 maart 2020

Het Coronavirus heeft een grote impact op iedereen. Zeker nu de overheid
heeft opgeroepen om zo min mogelijk sociale contacten te hebben. Wat betekent
dit als je zwanger of net bevallen bent?

Alle verloskundigen doen hun uiterste best om de kans op besmetting en verspreiding van het Coronavirus zo klein mogelijk te houden. Daarom gaat je verloskundige op een andere manier werken. Dit betekent: meer telefonische afspraken en minder controles in de praktijk als die niet noodzakelijk zijn.

Dit is een moeilijke en onzekere tijd, zeker als je zwanger bent. Je verloskundige doet er alles aan om deze bijzondere periode in jouw leven en die van je partner op de beste manier te begeleiden. Je verloskundige kan als geen ander risico en medische noodzaak inschatten, dus zij bespreekt met jou welke zorg jij nodig hebt.

Belangrijkste maatregelen

Om de verloskundige zorg rond jouw zwangerschap, bevalling en kraambed zo goed en veilig mogelijk te kunnen blijven geven, worden nieuwe maatregelen genomen. Dit betekent het volgende:

 • Heb je de komende weken een afspraak op de praktijk, dan word je in de dagen vóór deze afspraak gebeld door de verloskundige.
 • Tussen de 16-27 weken zwangerschap zijn controles op de praktijk niet medisch noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, we kiezen ervoor deze controles telefonisch te doen. Dit overlegt de verloskundige met je. Uiteraard gaat de 20 weken-echo wel gewoon door.
 • Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat alleen je bloeddruk en je buik wordt gecontroleerd. Als je op de praktijk komt zal gevraagd worden eerst je handen te wassen.
 • Vragen worden telefonisch beantwoord
 • Kom alleen naar de controle en neem geen kinderen of partner mee. Uiteraard kun je wel met je telefoon beeldbellen.
 • Alleen (noodzakelijke) medische echo’s kunnen doorgaan.
 • De 6 weken nacontrole wordt telefonisch gehouden.
 • Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden en Centering Pregnancy-bijeenkomsten worden afgelast, in ieder geval tot 6 april 2020.
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
 • Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben.
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken zo nodig hygiënische hulpmiddelen. In de praktijkruimte is daarom lectuur en speelgoed uit de wachtkamer gehaald.
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.

Algemene adviezen

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken:

* Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.
* Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:
- Was regelmatig je handen
- Hoest of nies in je elleboog
- Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
- Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
- Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
- Houd sociale afstand.

Veelgestelde vragen

Hoe bescherm ik mijzelf tegen het Coronavirus?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen

Bovenstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Ben ik besmet met het Coronavirus?
Kijk op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19. Hier kun je zien of er een reden is om je te laten testen op het Coronavirus. Bel met je huisarts als je twijfelt. Je kunt dan bespreken of je je moet laten testen of niet. Ga je naar de verloskundige of gynaecoloog en denk je dat je misschien besmet bent met het Coronavirus? Bel dan eerst met de verloskundige of het ziekenhuis voordat je er heen gaat.

Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het Coronavirus?
Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet vatbaarder dan geen zwangere vrouwen om het Coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker.

Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het Coronavirus?
We weten niet of een zwangere vrouw ernstiger ziek wordt van het Coronavirus dan een vrouw die niet zwanger is. We weten wel dat een zwangere vrouw die ziek wordt van een ander virus meer kans heeft op longproblemen.

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?
Tot nu toe is er geen zwangere vrouw bekend bij wie de baby in de buik het Coronavirus heeft gekregen van de moeder. Ook tijdens de bevalling is er tot nu toe geen baby ziek geworden van het Coronavirus bij de moeder. Baby’s in de buik en na de bevalling zijn onderzocht of zij het virus hebben. Het virus zat niet in het vruchtwater, niet in het bloed in de navelstreng, niet in de keel van de baby en niet in de borstvoeding. Wel kan een moeder die het Coronavirus heeft haar baby besmetten na de bevalling. Bijvoorbeeld als zij haar baby knuffelt. Het is dan belangrijk om de hygiënemaatregelen op te volgen die het verspreiden zoveel mogelijk voorkomen.

Kan ik een miskraam krijgen van Coronavirus?
Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het Coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het Coronavirus.
Er worden er wel iets meer baby’s te vroeg geboren van moeders die het Coronavirus hebben. We weten nog niet zeker of dit echt door het Coronavirus komt.

Ik heb nu een infectie met het Coronavirus en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
Bel met je verloskundige of gynaecoloog om te vragen wat je nu het beste kunt doen.

Ik heb nu een infectie met het Coronavirus, mag ik thuis bevallen?
Wij adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Hier kunnen wij de baby in de buik de gaten houden met apparatuur zoals het cardiotocogram. Als je meer dan 14 dagen geleden het Coronavirus had, dan kun je wel thuis bevallen.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het Coronavirus heb?
Ja. Er is onderzoek gedaan of het virus in de borstvoeding terecht komt. Dat is niet zo. Wij raden aan om borstvoeding te geven met een mondkap en extra hygiënemaatregelen te volgen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Je kunt wel de baby besmetten met het Coronavirus als de baby dicht bij je is. Je kunt ook kolven en de gekolfde melk door een gezond persoon aan uw baby laten geven.

Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, moet ik nu onder controle van een gynaecoloog?
Nee. Als je onder controle bent van een verloskundige, kun je daar blijven. Wel raden we aan om groei-echo’s van de baby te laten maken.

Ik ga bijna bevallen, kan ik in het ziekenhuis terecht?
Als het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt, dan kan dat als er plek in het ziekenhuis is. In alle andere gevallen geldt: verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorg maken lokaal afspraken om te zorgen dat de bevalling in het ziekenhuis gewaarborgd kan blijven.

Ik ben bevallen, mag ik kraamvisite?
Kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben en op die tijdstippen dat de kraamverzorgende niet aanwezig is.

Ik ben bevallen, hoe gaat het nu met hielprik en gehoortest voor de baby?
De hielprik gaat door. De gehoortest is tijdelijk stopgezet. Je wordt hierover geïnformeerd.

Kan ik nog een pretecho laten maken?
Nee, dit is in verband met alle Coronamaatregelen niet mogelijk.

Kan ik mijn medische echo bij een pretechobedrijf laten maken?
Nee, in principe niet. Overleg de mogelijkheden met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Ik heb klachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, grieperig gevoel en/of koorts), kan mijn medische echo-onderzoek nog doorgaan? Ja, neem wel eerst telefonisch contact op met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog: zij zullen kijken waar en wanneer het echo-onderzoek het beste kan plaatsvinden.

Meer informatie

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl