Tijdens je zwangerschap ga je ongeveer 10 tot 14 keer naar de verloskundige. De verloskundige geeft in deze periode jou en je partner verloskundig advies en begeleiding. Natuurlijk houdt ze zoveel mogelijk rekening met jullie persoonlijke situatie. Tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode verandert je lichaam en je leven. Je verloskundige wil je daarbij ondersteunen. De verloskundige heeft allereerst aandacht voor jou als persoon. Daarnaast is ze ook opgeleid om jou medisch te controleren. Eventueel overlegt ze met zorgverleners in het ziekenhuis.
Bloedonderzoek
Rond de eerste controle van de zwangerschap (8 weken) wordt bloed bij je afgenomen. Soms gebeurt dit bij de verloskundigenpraktijk, soms in het laboratorium. Het bloed wordt getest op een aantal dingen:
Al deze bepalingen zijn nodig om jou de juiste zorg te geven tijdens je zwangerschap. Soms geeft het bloedonderzoek een bijzondere uitslag. Dan kun je er natuurlijk op rekenen dat je verloskundige je op tijd duidelijke uitleg hierover geeft. Samen met jou en je partner zal zij bespreken wat dit betekent voor het verdere verloop van je zwangerschap.
Prenatale screening op lichamelijke afwijkingen
Je kunt ervoor kiezen om de baby al voor de geboorte te laten onderzoeken. Deze onderzoeken worden prenatale screening genoemd. Hiermee kan je laten onderzoeken of je kind mogelijk een aandoening of lichamelijke afwijking heeft. De verloskundige kan je alles vertellen over de soorten prenatale screeningstesten en de voor- en nadelen van deze testen.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl