de Verloskundige

Eerste weken na de geboorte

In de eerste 7 tot 10 dagen na de geboorte bezoekt de verloskundige je een aantal keer thuis. Je verloskundige geeft (samen met de kraamverzorgende) advies en begeleiding voor jou en je baby. Natuurlijk houdt ze weer zoveel mogelijk rekening met jullie persoonlijke situatie. Als je net bevallen bent moet je lichaam herstellen. Daarnaast heb je een baby om te verzorgen. Je verloskundige wil je daarbij ondersteunen. De verloskundige heeft allereerst aandacht voor jou als persoon. Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis; daarover kun je altijd met je verloskundige praten. Daarnaast is de verloskundige ook opgeleid om jou en je baby medisch te controleren. Eventueel overlegt ze met een gynaecoloog of met een kinderarts. Tijdens de kraamperiode houdt de kraamverzorgende jouw en je baby gezondheid goed in de gaten; bij vragen bespreekt zij deze met de verloskundige.

Meestal komt een medewerker van de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) langs in de kraamperiode voor de hielprik en de gehoorscreening van het kind. Soms doet je verloskundige of kraamverzorgende de hielprik.

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte worden de hielprik en gehoorscreening uitgevoerd. Meestal zal een medewerker van de JeugdGezondheidsZorg hiervoor een afspraak met jullie maken. Soms doet ook de verloskundige of kraamverzorgende de hielprik. Of het ziekenhuis, als de baby daar nog ligt. Via een hielprik neemt de medewerker bloed af bij de baby. Dit bloed wordt in een laboratorium onderzocht op meer dan 26 zeldzame aangeboren aandoeningen, meestal stofwisselingsziekten. Als er sprake lijkt te zijn van een dergelijke aandoening (bij een ‘positieve uitslag’) krijg je daarvan zo snel mogelijk bericht. Je krijgt sowieso binnen vijf weken na de hielprik schriftelijk bericht over de uitslag.

De gehoorscreening meet of de aanleg van het gehoor goed is. Wanneer dat goed is, krijg je meteen de uitslag. Als de meting niet goed is, komt je kind in aanmerking voor verder onderzoek. Dit betekent niet meteen dat je baby niet kan horen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand, maar was het oortje bijvoorbeeld door water in het oor (door badderen) verstopt.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl