Afspraken bij de verloskundige

Alle fases
Verloskundige meet bloeddruk

In het kort

De meeste mensen weten dat je naar een verloskundige gaat als je zwanger bent. Tijdens een zwangerschap heb je meestal dertien keer een afspraak. Maar verloskundigen kunnen ook informatie en advies geven als je zwanger wilt worden. Of juist over anticonceptie, wanneer je (tijdelijk) geen zwangerschap wenst. Als je een kind hebt gekregen, ga je zes weken later nog één keer langs, voor de nacontrole. Wat er tijdens de afspraken bij een verloskundige gebeurt, lees je hier.

Waarvoor ga je naar een verloskundige?

Een verloskundige is er voor zorg en begeleiding rondom de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Hiervoor kan je terecht bij een verloskundige:   

  • Anticonceptie  
  • Informatie en advies bij een zwangerschapswens 
  • Begeleiding van de zwangerschap 
  • Begeleiding van de bevalling 
  • Begeleiding van het kraambed 
  • Nacontrole van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd 

Wat doet de verloskundige als je anticonceptie wilt?

De verloskundige kan je informatie geven over anticonceptie. Ook kan ze advies geven over voorbehoedsmiddelen die passen bij jouw situatie. Bijvoorbeeld als je net bent bevallen en borstvoeding geeft. Of misschien wil je na je bevalling overstappen op een ander voorbehoedsmiddel dan je voor de zwangerschap gebruikte. De verloskundige kan anticonceptie voorschrijven, zoals de pil en het spiraaltje. Bij sommige praktijken kan je ook terecht voor het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje.

Waarvoor kan je naar een verloskundige als je zwanger wilt worden?

Als je graag zwanger wilt worden, kan je naar een verloskundige voor informatie en advies. Bijvoorbeeld over vruchtbaarheid en een goede voorbereiding op een zwangerschap. Veel praktijken hebben een kinderwensspreekuur. Of je kan een preconceptieconsult plannen (afspraak vóór de zwangerschap). Deze afspraak is voor jou en je partner samen. 

Het gesprek kan gaan over jullie leefstijl en hoe je de zwangerschap gezond kan beginnen. Werk jij of je partner bijvoorbeeld met schadelijke stoffen, of drinken jullie alcohol? Dit kan invloed hebben op het zwanger worden en op de ongeboren baby. Ook als de zwangerschap nog maar net begint. De verloskundige kan hier advies over geven.  

Je kan ook met de verloskundige kijken naar erfelijkheid in jouw familie en die van je partner. Soms is er iets in de genen wat invloed heeft op de zwangerschap. Dat kan betekenen dat er hulp nodig is bij het zwanger worden. Of extra controles tijdens de zwangerschap. Als het nodig is, kan de verloskundige jullie doorverwijzen naar de huisarts of een gynaecoloog.

Wanneer ga je naar de verloskundige als je zwanger bent?

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, kan je je aanmelden bij een verloskundige. Samen plannen jullie de eerste afspraak in. Dit is meestal rond acht weken zwangerschap. 

Tijdens je zwangerschap heb je minimaal dertien afspraken bij de verloskundige. In de eerste drie maanden (het eerste trimester) ga je meestal maar één keer. Dit is de eerste afspraak, rond acht weken. Daarna zijn de afspraken over het algemeen zo verdeeld:  

  • Vanaf 12 weken: elke 4-6 weken
  • Vanaf 24 weken: elke 3 weken
  • Vanaf 32 weken: elke 2 weken
  • Vanaf 37 weken: elke week

Wil je liever vaker of minder vaak komen? Overleg dit dan met je verloskundige. Jullie kunnen samen kijken wat het beste past bij jou. 

Soms is er een reden voor een extra controle. Dit kan te maken hebben met de groei van de baby of met jouw gezondheid. Maak je je zorgen of heb je ergens last van? Bespreek dit dan met je verloskundige. Die kan met jou bespreken of een extra afspraak nodig is. 

Wat bespreek je en hoe bereid je je voor?

De afspraken die je tijdens de zwangerschap bij de verloskundige hebt, bestaan uit een gesprek en controles. Sommige controles krijg je vanaf het begin, andere pas later in de zwangerschap. Deze controles zijn er onder andere 

  • bloeddruk meten; 
  • luisteren naar het hartje van de baby; 
  • voelen naar de groei van je buik; 
  • voelen naar de ligging en de grootte van de baby; 
  • voelen of de baby is ingedaald. 

De verloskundige zal je vragen hoe het met je gaat. Dat kan gaan over de veranderingen van je lichaam en klachten die je misschien hebt. Maar ook over je emoties, hoe het gaat op je werk en de nieuwe dingen die je meemaakt nu je zwanger bent. Je kan vooraf bedenken waar je het over wilt hebben en je vragen opschrijven.  

Bij sommige afspraken bespreekt de verloskundige bepaalde onderwerpen met je. Zoals plaats van bevallen, onderzoeken, de borstvoeding of het geboorteplan. Daarbij heb je allerlei opties, waar je beslissingen over moet nemen. Je krijgt voor deze afspraken folders mee. Die kan je thuis van tevoren lezen en met je partner bespreken. 

Je hoeft voor een afspraak niet precies te weten welke opties bij jou en je partner passen. Je verloskundige kan met jullie meedenken en helpen bij het maken van beslissingen. 

Wat is een nacontrole bij de verloskundige?

Tijdens de zwangerschap ga je naar de verloskundige toe voor de controles. Voor de begeleiding van je bevalling komt de verloskundige bij jou thuis en/of naar het ziekenhuis. En in de kraamtijd komt de verloskundige nog een paar keer langs. Daarna is er nog één afspraak op de praktijk: de nacontrole. Jullie kijken samen terug op de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Het gesprek gaat ook over jouw lichamelijke herstel, hoe je je voelt en hoe het gaat met jullie nieuwe gezin. Je kan samen met je partner naar de nacontrole gaan en ook jullie baby kan mee.

Mag je partner mee naar de afspraken?

Je partner is welkom bij de afspraken bij de verloskundige. Heb je geen partner of kan je partner niet mee, dan kan je ook iemand anders meenemen, als je dat fijn vindt. Als je oudere kinderen hebt, mag je die soms niet meenemen als je een echo krijgt. Dit verschilt per echo en per verloskundigenpraktijk. 

Kan je afspraken afzeggen of uitstellen?

Kan je niet naar een afspraak komen? Laat het je verloskundige tijdig weten, zodat jullie samen een nieuwe afspraak kunnen plannen. Het advies is om tijdens de zwangerschap regelmatig op controle te komen, en de afspraken niet te vaak te verzetten. De controles kunnen belangrijk zijn voor jouw eigen gezondheid en die van je baby. Wil je liever minder vaak op controle komen? Dan kan je hier samen met je verloskundige een plan voor maken dat bij jou past.

Wat kan je doen bij vragen of zorgen tussen de afspraken door?

Als je tijdens de zwangerschap of kraamtijd vragen of zorgen hebt, mag je altijd contact opnemen met je verloskundige. Die kan advies geven en als het nodig is, kan je op de praktijk langskomen voor een extra controle. Soms verwijst de verloskundige je door, bijvoorbeeld naar de huisarts of het ziekenhuis. Na de nacontrole kan je met vragen over jouw gezondheid en die van je baby naar de huisarts of het consultatiebureau.

Bronnen

 

Gebaseerd op

verloskundige kennis en expertise. 

Gerelateerde artikelen