Minder beweging voelen

Zwangerschap
Staande zwangere voelt aan buik

In het kort

Meestal voel je de baby vanaf 20 weken bewegen. Na 28 weken voel je je baby iedere dag bewegen wanneer je erop let. Voel je geen beweging of opeens veel minder beweging dan normaal? Neem dan contact op met de verloskundige.

Wanneer voel ik mijn baby voor het eerst bewegen?

Je voelt je baby vaak voor het eerst bewegen als je zo’n beetje halverwege je zwangerschap bent, maar wanneer precies hangt af van heel veel dingen. Als de placenta tegen je buikwand ligt, voel je de baby misschien pas veel later. Als je al eens eerder zwanger bent geweest en weet wat je kunt verwachten, dan merk je bewegingen misschien al wat sneller op. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als ‘belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes’ of ‘zoals je darmen, maar dan toch anders’. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby naarmate je langer zwanger bent steeds vaker voelen. De bewegingen van je baby voelen wordt ook wel ‘leven voelen’ genoemd.

Waarom is beweging voelen zo belangrijk?

Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta. Als de werking van de placenta minder wordt, dan kan de conditie van de baby achteruitgaan. De baby zal dan minder gaan bewegen. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de bewegingen van jouw baby. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige.

Hoe vaak moet je de baby voelen bewegen?

De bewegingen van je baby voelen in het begin nog heel licht en zwak, maar ze worden sterker naarmate de baby groeit. Ieder mens en dus ook iedere baby is anders. Sommige kinderen zijn in de buik al heel druk, anderen zijn juist heel rustig en kalm. Als de baby in jouw buik zit, dan ken jij de bewegingen van je baby als geen ander. Jij kunt dus het beste inschatten wat voor jouw baby normaal is. Misschien herken je een patroon in de bewegingen. Bijvoorbeeld omdat de baby altijd in actie komt als jij net wilt gaan slapen of omdat je kind reageert als iemand jouw buik streelt. Er is geen vast aantal bewegingen waaraan je baby ‘moet’ voldoen. Het is vooral belangrijk dat wat jij voelt niet minder is dan je van deze baby gewend bent.  

Bewegingen baby vanaf 28 weken zwangerschap 

Tot 28 weken voel je je baby misschien niet iedere dag. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zal dat anders zijn. Je voelt je baby dan elke dag bewegen. Je houding kan van invloed zijn op hoe vaak je je baby voelt. Als je ligt voel je je baby beter bewegen dan wanneer je staat. Rond de 28 weken hebben de meeste baby’s nog veel ruimte in de baarmoeder. Soms ligt de baby dan precies zo dat die wel beweegt, maar jij de bewegingen niet voelt. Vaak helpt het dan om zelf even in beweging te komen of anders te gaan liggen of zitten. Roken, medicijnen (pijnstillers met morfine en kalmerende middelen), alcohol en drugsgebruik zijn ook van invloed op het voelen bewegen van je baby. Je kunt deze middelen beter niet te gebruiken tijdens de zwangerschap. 

Vanaf 32 weken zwangerschap 

Tot de 32e week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. Daarna wordt de ruimte in de baarmoeder steeds krapper. Daardoor kunnen de bewegingen van de baby in de laatste zwangerschapsweken anders worden. Vaak voelen de bewegingen wat ‘schuivender’. Het blijft belangrijk dat je je baby regelmatig voelt, maar dat hoeft niet de hele dag door te zijn. Misschien slaapt je kindje en ligt die even stil. Heb je het idee dat je minder voelt? Probeer dan even op je linkerzij te gaan liggen en maak bewust contact met je baby, bijvoorbeeld door je hand even op je buik te leggen. Vaak voel je de baby dan binnen een uur goed bewegen. Hierbij telt elk schopje dat je voelt mee. Alle bewegingen tellen als een 'schop', behalve de hik. Verschillende bewegingen op hetzelfde moment mag je beschouwen als één 'schop'. Twijfel je of maak je je zorgen? Bel dan je verloskundige.  

Wat kan je doen als je de baby weinig of niet voelt bewegen?

De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen. Voel je na een tijdje nog steeds niets? Of zijn de bewegingen veel zwakker dan je gewend bent? Bel dan je verloskundige. Er hoeft niets ernstigs aan de hand te zijn, maar het is wel fijn om even te overleggen. 

Tips om je baby te laten bewegen

  • Ga 2 uur op je linkerzij liggen. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal.  
  • Maak contact met je baby, bijvoorbeeld door ertegen te praten, een hand op je buik te leggen, of je baby aan te raken als die tegen jouw buikwand aan ligt.  
  • Voel je binnen de 2 uur dat je bewust de tijd hebt genomen minder dan 10 bewegingen of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld? Neem dan meteen contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Dat mag op elk moment van de dag of nacht. Je hoeft niet te wachten tot de volgende dag.  

Gebaseerd op

verloskundige kennis, ervaring en expertise.