In Nederland wordt de gehoortest standaard aangeboden in de eerste twee weken na de geboorte van je baby. Het is altijd aan de ouders om te besluiten of ze deze test uit willen laten voeren. De gehoortest onderzoekt of je baby aangeboren gehoorverlies heeft.
Bij een gehoortest krijgt je kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht knetterend geluid het oor in gestuurd. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat. Dit apparaat beoordeelt aan de hand van de reactiegeluidjes of het oor goed werkt. Beide oren worden apart getest.
Als een baby niet goed kan horen, is het veel moeilijker om goed te leren praten. Praten is nodig om contact met andere mensen te kunnen maken. De gehoortest gebeurt bijna altijd in de eerste twee weken na de geboorte. Als snel duidelijk wordt dat er een aangeboren gehoorprobleem is, kan er snel verwezen worden naar een audiologisch centrum.
De gehoortest wordt meestal uitgevoerd door een medewerker van de jeugdgezondheidszorg, waar het consultatiebureau ook een onderdeel van is. De baby krijgt een klein dopje in het oor, waar zachte geluidjes uitkomen. Het onderzoek is pijnloos en duurt een paar minuten. Tijdens het onderzoek kun je de baby zelf vasthouden. Het is goed als de baby slaapt tijdens de test. Het moet stil zijn in de kamer.
Vaak wordt de gehoortest samen met de hielprik uitgevoerd. Lees meer over de hielprik
Dat betekent dat er geen aanwijzingen zijn voor een aangeboren gehooraandoening.
Bij 95 van de 100 kinderen zijn er geen aanwijzingen voor een aangeboren gehooraandoening.
De gehoortest onderzoekt alleen al bij de geboorte bestaand gehoorverlies. Als je als ouders merkt dat je baby in de weken of maanden na de gehoortest niet reageert op harde geluiden en je het vermoeden krijgt dat je kindje niet goed kan horen, kun je een afspraak met de huisarts maken of dit ter sprake brengen tijdens een bezoek aan het consultatiebureau.
Bij vijf op de honderd kinderen is de uitslag van de gehoortest niet goed. De gehoortest wordt dan na ongeveer een week herhaald. Als de uitslag dan wel goed is, wordt geconcludeerd dat er geen aanwijzingen zijn voor aangeboren gehoorverlies. Als de test wederom geen goede uitslag oplevert, word je doorverwezen naar een regionaal centrum voor een ander soort test met een ander apparaat. Als ook hier de uitslag niet goed is, word je verwezen naar een Audiologisch Centrum.
informatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.