Basischecklist babyuitzet en bevallen

Zwangerschap
Bevalling
Na de geboorte
Vrouw die stapel gewassen kleding vasthoudt

In het kort

Babyuitzetlijsten zijn overal te vinden. Vaak staan ze vol met handige hebbedingen, maar eigenlijk is veel ervan overbodig. Heb niet zoveel geld? Is duurzaamheid voor jou belangrijk? Of kom je ruimte tekort? Dan helpt de ‘Basischecklist babyuitzet en bevallen’ je bepalen wat écht belangrijk is en wat best overgeslagen kan worden of kan wachten. 

Download hier de ‘Basischecklist babyuitzet en bevallen’.  

Wat moet je in huis hebben voor de bevalling en kraamtijd?

Of je nou thuis, in het ziekenhuis, of ergens anders wilt bevallen, een aantal dingen zijn altijd handig om in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan matjes die vruchtwater opvangen voor het geval je vliezen breken, kraamverbanden en thermometers voor jou en je baby. Veel van die dingen zitten in het kraampakket dat je via je ziektekostenverzekeraar koopt of krijgt, maar niet alles. Wat er in het kraampakket zit en hoeveel het kost kan je opzoeken bij jouw verzekeraar.  

Heb je kraamzorg geregeld voor na de bevalling? Dan neemt de kraamzorgorganisatie rond 30 weken zwangerschap contact met je op. In het gesprek dat je dan hebt wordt uitgelegd wat je in huis moet hebben voor een kraamtijd thuis.  

Wat moet je in huis hebben voor de baby?

Het is niet voor niets een cliché: een pasgeboren baby doet niet veel meer dan slapen, drinken, poepen en plassen en heeft daarom niet veel nodig. Alleen de spullen die je nodig hebt om dat slapen, drinken, poepen en plassen veilig en schoon te laten verlopen zijn echt noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan een babybedje dat aan de veiligheidseisen voldoet, schoon beddengoed, hydrofiele doeken, voldoende luiers in een kleine maat en gesteriliseerde flessen als je van plan bent flesvoeding te gaan geven. Daarnaast is kleding natuurlijk belangrijk, maar je hoeft geen kasten vol te hebben. Een paar comfortabele setjes in maat 50/56 en maat 62 is meestal voldoende. Koop je nieuwe spullen? Houd dan ook rekening met (lange) levertijden.

Overleg met de kraamzorg

Tijdens je zwangerschap heb je al een keer contact met de kraamorganisatie waarbij je ingeschreven staat. Het kraambureau heeft vaak ook een uitzetlijst met daarop de dingen die de kraamzorg nodig heeft tijdens de bevalling en kraamtijd. Hierop staan misschien andere of meer dingen dan op deze checklist. Overleg daarom ook altijd met de kraamorganisatie wat voor de kraamhulp de basisbehoeften zijn.  

Wat als je geen babyspullen kunt kopen?

Als je er, om welke reden dan ook, niet voor kunt zorgen dat je de spullen die op de ‘Basischecklist babyuitzet en bevallen’ staan in huis hebt, overleg dan met je verloskundige. Die kan met je meedenken over een goede oplossing en je eventueel op weg helpen als dat fijn vindt. Vaak zijn er vanuit de gemeente of hulporganisaties manieren om jou en je baby toch te geven wat jullie nodig hebben. 

Gebaseerd op

verloskundige kennis en informatie van kraamzorgorganisaties

Meer lezen