Borstvoeding en kolven tijdens werk

Na de geboorte
Vrouw voedt haar baby aan de borst en werkt ondertussen op een laptop

In het kort

In de eerste 9 maanden na de geboorte van je kind mag je een kwart van je werktijd gebruiken om borstvoeding te geven of te kolven. Hiervoor moet een geschikte, fijne ruimte beschikbaar zijn.

Wat zijn jouw rechten voor borstvoeding en kolven op het werk?

Geef jij borstvoeding en ga je weer aan het werk? Dan is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn. Gelukkig is in de Nederlandse wet vastgelegd hoe je borstvoeding of kolven met werken kunt combineren. Dit heet het voedingsrecht en is onderdeel van de Arbeidstijdenwet.

Hoeveel tijd mag je besteden aan borstvoeding of kolven onder werktijd?

In de eerste 9 maanden na de bevalling heb je het recht om betaalde werktijd te gebruiken voor borstvoeding of kolven. Je kunt dit verdelen over zoveel momenten als nodig is, maar per werkdag mag het maximaal een kwart van je werktijd zijn, naast je gewone pauzes. Je werkgever mag je salaris niet verminderen en moet rekening houden met deze tijd bij het bepalen van je taken. 

Na 9 maanden mag je nog steeds je werk onderbreken voor borstvoeding of kolven, maar dan is het in je eigen tijd. Het is belangrijk om je werkgever hiervan op de hoogte te stellen. 

Waar moet de ruimte aan voldoen waarin je borstvoeding geeft of kolft?

Niet alleen moet je werkgever jou genoeg tijd geven voor borstvoeding of kolven, er moet ook een goede kamer voor zijn. In de wet staat uitgelegd aan welke eisen die ruimte moet voldoen: 

  • Een comfortabele stoel of bank om ontspannen te zitten
  • Een tafel om je spullen neer te zetten
  • Stopcontacten, zodat je zonder zorgen je kolfapparaat kunt gebruiken
  • De ruimte moet volledig afsluitbaar zijn en privacy bieden, zodat jij je op je gemak voelt
  • Goede ventilatie voor frisse lucht
  • Een schone omgeving voor jouw welzijn en dat van je baby
  • De ruimte moet niet te warm en niet te koud zijn en mag niet tochten
  • De mogelijkheid om je handen te wassen in de buurt van de ruimte

Een koelkast om de afgekolfde melk in te zetten is geen vereiste, maar wel een aanrader.

Werk je bij een groot bedrijf? Dan is er waarschijnlijk al een kolfruimte beschikbaar. Maar bij kleinere bedrijven kan het zijn dat dit nog geregeld moet worden. Als er in jouw bedrijf geen geschikte ruimte is, mag je zelf een plek regelen. 

Hoe kun je borstvoeding geven of kolven combineren met werk?

Er zijn verschillende manieren om borstvoeding of kolven te combineren met werken. Wat voor jou het beste werkt, hangt af van jouw situatie. Denk bijvoorbeeld aan:  

  • op je werk kolven; 
  • tussendoor naar huis, de kinderopvang of de oppas om daar je baby te voeden (zolang het niet meer tijd kost dan een kwart van je werktijd); 
  • je baby door iemand naar je werk laten brengen en daar borstvoeding geven; 
  • flexibele afspraken maken met je werkgever, zoals eerder naar huis gaan of (deels) thuiswerken. 

Wat moet je afspreken met je werkgever?

Voordat je met zwangerschapsverlof gaat, is het verstandig om alvast met je werkgever te praten over hoe jij borstvoeding of kolven wil combineren met je werkdag. Zo heeft je werkgever genoeg tijd om zich hierop voor te bereiden en een geschikte ruimte voor je in te richten, als die er nog niet is. Vertel je werkgever ook over de rechten die jij hebt, want niet elke werkgever is hiervan op de hoogte.  

Wat kun je doen als jouw werkgever geen rekening houdt met jouw rechten?

Het liefst voel jij je gesteund door je werkgever, maar dit is lang niet altijd het geval. Word jij op je werk benadeeld vanwege je kinderwens, zwangerschap of ouderschap? Dan heb je te maken met zwangerschapsdiscriminatie. 

Lees meer over zwangerschapsdiscriminatie op je werk en wat je kunt doen

Bronnen

Gebaseerd op

de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

Gerelateerde artikelen