de Verloskundige

Foliumzuur

Slik extra foliumzuur om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte.

Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.

Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.

Multivitamine met foliumzuur

Als je gezond eet hoef je tijdens de zwangerschap geen extra vitaminen te slikken. Wanneer je toch multivitaminen wilt gebruiken kies dan diegene die geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Deze bevatten alle vitaminen in de juiste dosering die goed zijn tijdens de zwangerschap. Belangrijk is dan om te kijken naar de hoeveelheid foliumzuur in de multivitaminen door de bijsluiter te lezen. Als dit net zoveel is als de aanbevolen hoeveelheid die het Voedingscentrum adviseert, hoef je geen extra foliumzuur te slikken.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het slikken van foliumzuur bekijk dan de volgende website: strakszwangerworden.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl