de Verloskundige

Zwanger worden

Moeilijk zwanger worden

Het is normaal dat het een tijdje duurt voordat een vrouw zwanger is. Ongeveer 70-80% van de vrouwen met een kinderwens is binnen een jaar zwanger, 90% binnen 2 jaar. Als het na een jaar proberen nog niet gelukt is, kunnen jij en je partner hiervan de oorzaak laten onderzoeken. Maak dan een afspraak bij je huisarts. Die kan jullie zo nodig doorverwijzen naar een gynaecoloog. Er wordt niet altijd een oorzaak gevonden.

Vruchtbaarheidsbehandeling

Blijkt dat jullie niet ‘op de gewone manier’ zwanger kunnen worden, dan kan je eventueel in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Zo'n behandeling garandeert helaas geen zwangerschap.

Als je wat ouder bent

Vrouwen in Nederland zijn gemiddeld iets ouder dan 30 jaar als ze hun eerste kind krijgen. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Dan is de kans nog 10% per maand. Ook heb je meer kans op een miskraam en problemen tijdens de zwangerschap. Met het toenemen van de leeftijd van een vrouw neemt ook de kans op een kindje met een chromosomale afwijking toe. Zie voor meer informatie de RIVM-website over Prentale screening.

Meer informatie

Lees meer over vruchtbaarheidsproblemen op de website van Freya

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl