de Verloskundige

Babykamer

Je baby heeft straks behoefte aan een veilig en rustige plek in huis. Waar moet je aan denken? 

Wanneer inrichten?

Een pasgeboren baby heeft nog niet per se een eigen kamer nodig. De baby kan prima een paar maanden bij jullie op de kamer slapen. Het is een prettig en veilig idee om je kind ’s nachts dicht bij je te hebben. Als je borstvoeding geeft is het ook nog eens praktisch. Vroeg of laat zal hij niet meer op jullie kamer slapen. Vaak zak hij een eigen kamer krijgen. Je kunt deze het beste afhebben ruim voordat je met verlof gaat: het middelste trimester is daarom de beste tijd. Aan het eind van je zwangerschap mag je niet tillen en sjouwen en heb je waarschijnlijk geen puf meer. Check ook of er bijvoorbeeld in de woonkamer nog iets moet veranderen. Is er bijvoorbeeld plek voor de box. En waar moet de kinderwagen staan?

Verven

Kies bij het schilderen bij voorkeur voor verf op waterbasis. De dampen van chemische oplosmiddelen in verf zijn niet zo goed voor je ongeboren baby - en ook niet voor jou. Ook kunnen nieuwe meubels, gordijnen en vloerbedekking schadelijke stoffen bevatten. Zorg ervoor dat deze stoffen kunnen uitwasemen. Lucht de babykamer voor de geboorte daarom goed. Begin daarom het liefst rond de 26 weken zwangerschap of al eerder met het klaarmaken van de babykamer. Kies verantwoord je spullen en materialen én ventileer de kinderkamer goed.

Oudere kinderen

Soms krijgen oudere kinderen een andere kamer. Begin hier al vroeg mee zodat het oudere kind zijn nieuwe kamer als een veilige plek ervaart voordat de baby geboren wordt. Lees meer tips over het voorbereiden van andere kinderen op de komst van de baby in het gezin.

Meer informatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl