Zorgverzekering

Zwangerschap
Bevalling
Na de geboorte
Zorgverzekering uitzoeken

In het kort

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind vóór, tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en na de bevalling. Je krijgt verloskundige zorg van de verloskundige of gynaecoloog. De kosten van standaard verloskundige zorg worden vergoedt vanuit de basisverzekering. Je betaalt daarvoor geen eigen risico. Voor zorg buiten de standaard betaal je soms wel een eigen bijdrage.

Wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering tijdens de zwangerschap?

De basisverzekering dekt de zorg die een moeder en baby nodig hebben vóór, tijdens en na de bevalling, zoals de zwangerschapscontroles bij de verloskundige. De NIPT en de 13 en 20 wekenecho die je standaard krijgt aangeboden worden vergoed door de Rijksoverheid. 

In je verzekeringspolis staat welke zorg vergoed wordt door je zorgverzekering. In de polis staat ook of je zelf een zorgverlener mag kiezen. De kosten voor zorg tijdens de zwangerschap kunnen (gedeeltelijk) onder het verplichte eigen risico vallen en soms moet je zelf een bijdrage betalen, zoals voor sommige medicijnen en vervoerskosten. 

Zwangerschapscursussen worden niet vergoed door de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars bieden wel dekking via een aanvullende verzekering. 

Lees hier welke verloskundige kosten vergoed worden en welke niet 

Wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering rond de bevalling?

De verloskundige hulp tijdens de bevalling wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Of je ook een eigen bijdrage moet betalen, hangt af van de plaats waar je bevalt: thuis, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis. Of je in het ziekenhuis een eigen bijdrage moet betalen, hangt af van of je een zogenaamde ‘medische indicatie’ hebt. Dat betekent dat een zorgverlener moet hebben bepaald dat er voor jou een medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, bijvoorbeeld omdat je ingeleid wordt of omdat er iets aan de hand is met de gezondheid van jou of je baby. 

Als je op eigen verzoek en zonder medische indicatie in het ziekenhuis wilt bevallen met je eigen verloskundige, dan heet dat een ‘poliklinische bevalling’. De basisverzekering betaalt deze kosten niet. Dit betekent dat je zelf een deel van de kosten moet betalen. Als je een aanvullende verzekering hebt, dan worden vaak wel een gedeelte van de kosten vergoed. 

Vraag altijd bij je zorgverzekeraar na of je een eigen bijdragen of andere kosten zelf moet betalen.

Wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering na de bevalling?

Tijdens de eerste 8 dagen na de geboorte hebben jullie recht op minimaal 24 uur kraamzorg. Dat wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar je betaalt wel een eigen bijdrage. Gebruikmaken van kraamzorg is niet verplicht, maar wel aan te raden.  

In dit artikel lees je precies wat je van de kraamzorg kunt verwachten 

Wanneer moet je de kraamzorg regelen?

Je moet zelf jouw kraamzorg regelen. We raden je aan om dit snel te doen, het liefst al voordat je 8 weken zwanger bent. Sommige kraamzorgaanbieders zitten al vroeg vol, dus hoe eerder je je aanmeldt hoe beter. Aanmelden gaat vaak makkelijk door te bellen of via de website.

Bronnen

Gebaseerd op

informatie van de Rijksoverheid.

Gerelateerde artikelen

Meer lezen