de Verloskundige

Problemen bij het vrijen

Pijn bij geslachtsgemeenschap
Als je pijn ervaart tijdens de geslachtsgemeenschap, kan dat wijzen op een schimmelinfectie, spierspanning van de bekkenbodemspieren of irritatie bij de ingang van de vagina. Het is ook mogelijk dat het vrijen pijnlijk is omdat je minder gemakkelijk opgewonden raakt en je vagina minder vochtig is. Neem je pijnklachten serieus! Het is niet verstandig om gemeenschap te hebben als je pijn hebt. Zoek naar een andere manier van vrijen of intimiteit waarbij je geen pijn hebt.

Schimmelinfectie
De zuurgraad in je vagina verandert tijdens de zwangerschap, waardoor je eerder een schimmelinfectie kunt krijgen. Heb je veel last van jeuk aan je schaamlippen, voelen ze opgezet en heb je last van dikkere afscheiding? Vraag dan advies bij je verloskundige of huisarts.

Blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap ben je gevoelig voor een blaasontsteking. Je kunt deze krijgen van geslachtsgemeenschap. Als je een blaasontsteking hebt kan veel drinken en regelmatig plassen helpen. Als het plassen pijnlijk is, je vaak moet plassen of als je veel harde buiken hebt, bel dan je verloskundige of huisarts. Mogelijk heb je een blaasontsteking en is het nodig je urine te onderzoeken.

Infecties
Infecties als hepatitis B en HIV/aids kunnen riskant zijn voor de gezondheid van je kind. Aan het begin van je zwangerschap word je getest op deze infecties, zodat voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden. Een acute herpesinfectie is riskant tijdens de bevalling. Geef het dus altijd bij je verloskundige aan als je denkt dat er iets aan de hand is.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl