de Verloskundige

Waarom keuzevrijheid?

In juni 2016 kwam de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg uit. Hierin staat beschreven hoe professionals in de geboortezorg met elkaar samenwerken en welke zorg rond zwangerschap en geboorte minimaal aan vrouwen moet worden aangeboden. Deze Zorgstandaard zorgt er dus voor dat jij de zorg ontvangt die jij nodig hebt. In april 2017 verscheen de Cliëntversie van deze Zorgstandaard.

De keuzevrijheid van de zwangere is een belangrijk onderdeel van de Zorgstandaard. Als jij de zorg krijgt die aansluit bij jouw voorkeuren en keuzes dan is de kans groter dat jij positief terugkijkt op je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. In de Zorgstandaard staat de keuzevrijheid van de zwangere als volgt beschreven:

“Alles gebeurt met betrokkenheid, toestemming en keuzevrijheid van jou.”
“Alle onderzoeken en behandelingen zijn een keuze. Er kunnen geen onderzoeken en behandelingen worden gedaan zonder jouw toestemming. Het is daarom belangrijk dat je alle stappen, onderzoeken en behandelingen begrijpt. En dat je het eens bent met de dingen die gebeuren” (Cliëntversie van de Zorgstandaard)

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl