Iedereen in Nederland mag zich laten vaccineren tegen Covid-19 (ook wel: corona). Deze vaccinatie is veilig bevonden, ook voor zwangeren of mensen met een kinderwens. Het gedeelde advies vanuit verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen in ons land is dan ook: laat je vaccineren met één van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna). Ben je al gevaccineerd, maar is dat inmiddels langer dan drie maanden geleden gebeurd? Dan adviseren wij je om te kiezen voor een zogenaamde 'herhaalprik'. Hiermee verbeter je je weerstand nog eens extra. Overleg met je verloskundige over het meest geschikte tijdstip van vaccineren.
Op de website van het RIVM vind je informatie over vaccineren tijdens de zwangerschap.
Je wilt de beste keuze maken voor je kindje en voor je eigen gezondheid. Maar wat is de beste keuze voor jou? Die beslissing kunnen wij, verloskundigen, niet voor je maken. Daarom hebben we in het voorjaar van 2021 een informatiekaart ontwikkeld. Hierin vind je overwegingen die je kunt maken om zelf tot een besluit te komen. Je kunt hem ook gebruiken als hulpmiddel bij een adviserend gesprek met je eigen zorgverlener. De informatiekaart is in verschillende talen beschikbaar.
Als je zwanger bent kom je in aanmerking voor de herhaalprik tegen een infectie met
corona. De herhaalprik bestaat uit één prik, die alleen wordt gegeven als je al eerder tegen corona
bent gevaccineerd.
Als je nog niet eerder bent gevaccineerd, kun je zelf contact opnemen met de GGD om een
afspraak te maken voor de basisvaccinatie.
Hoe werkt een herhaalprik?
Een herhaalprik zorgt ervoor dat je lichaam weer extra antistoffen aanmaakt. Hierdoor neemt de kans om ziek te worden af. Als je al eens ziek of besmet geweest bent door corona, zorgt de herhaalprik ervoor dat je minder kans hebt om (ernstig) ziek te worden.
In Nederland zijn de afgelopen jaren alleen zwangeren met Covid-19 op de intensive care opgenomen, die niet waren gevaccineerd. Als je in de zwangerschap de herhaalprik hebt gehad, is de kans kleiner dat je baby met ernstige klachten door Covid-19 opgenomen moet worden in het ziekenhuis.
Is de herhaalprik veilig in de zwangerschap? Inmiddels zijn over de hele wereld vele zwangeren gevaccineerd tegen corona. Na vaccinatie is er niet meer kans op een miskraam, aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte, laag geboortegewicht of doodgeboorte. De herhaalprik lijkt enorm op de basisvaccinatie. Daarom zijn er geen zorgen over de veiligheid van de herhaalprik. We weten niet wat je op lange termijn van de prik kunt verwachten. Het is mogelijk dat we in de toekomst dingen gaan merken waar we niet aan hebben gedacht.
Wat betekent het voor de zorg die ik krijg
als ik corona heb?
Heb
jij corona tijdens je zwangerschap,
bevalling of kraamperiode? Zorgverleners
kunnen dan een mondmasker,
oogbescherming en beschermende kleding
dragen als ze bij je zijn.
In januari 2022 hebben de KNOV, NVOG en VWS samen een livestream georganiseerd. Hierin werd uitgelegd waarom zwangeren geadviseerd worden zich te laten vaccineren en voor een herhaalprik te kiezen. Daarnaast werd informatie gegeven over de invloed van het vaccin op de gezondheid van moeder en kind. Ook zijn vragen van kijkers beantwoord. De livestream is hier terug te zien. Wil je de meest gestelde vragen en antwoorden uit de livestream nog eens rustig teruglezen? Dat kan!
Over corona en Covid-19-vaccinaties wordt veel gezegd. Helaas is niet alles dat gezegd wordt even duidelijk of betrouwbaar. Soms is het moeilijk om te beoordelen of bepaalde video’s of artikelen nu wel of niet te vertrouwen zijn. Als je hier een vraag over hebt, dan kun je die stellen aan je verloskundige.
Om je op weg te helpen, hebben we een aantal video’s en een podcast voor je verzameld die wat ons betreft heel goed uitleggen hoe het precies zit met vaccineren voor, tijdens en na de zwangerschap.
NOS: Zwanger in coronatijd uitgelegd
In 15 minuten legt deze video van de NOS uit wat er tot nu toe bekend is over Covid-19, vaccinaties en de invloed ervan op de zwangerschap en kinderwens.
GGD: Moet je je laten vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt?
GGD-arts
Putri Hintaran legt uit waarom vaccineren tijdens de zwangerschap en voor
mensen met een kinderwens veilig bevonden is.
Gynaecoloog Liesbeth van Leeuwen over de gevaren van corona voor moeder en kind
De enige podcast in het rijtje komt van Liesbeth van Leeuwen. Zij is gynaecoloog in het Amsterdam UMC en vertelt over de mogelijke gevaren die een Covid 19-besmetting kan hebben voor moeder en kind. Beluister de podcast 'Zwanger, corona en aan de beademing
Gynaecoloog Sam Schoenmakers over de Covid-19-vaccinatie
Gynaecoloog Sam Schoemakers van het Erasmus MC beantwoordt de zeven meest voorkomende vragen die hij krijgt over het effect van het Covid 19-vaccin op zwangerschap, kinderwens en borstvoeding.
Ons advies is duidelijk, maar of jij dat wel of niet wilt opvolgen is aan jou. Hopelijk heb je op basis van de informatie op deze pagina een beslissing kunnen maken die bij jou past. Twijfel je toch nog? Neem dan contact op met je zorgverlener. Samen kunnen jullie bekijken waar je onzekerheid zit en wat je nodig hebt om uiteindelijk toch met een gerust hart te kunnen kiezen.
Regelmatig zijn er nieuwe inzichten en veranderend beleid met betrekking tot het coronavirus. Daarom kan de informatie op deze pagina achterhaald zijn. Dit wordt zo snel mogelijk geactualiseerd.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl