de Verloskundige

Vitamines

Foliumzuur slikken (Vitamine B11)

Om de kans op neuralebuisdefecten zo klein mogelijk te maken, wordt sterk aangeraden extra foliumzuur te slikken. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Deze wordt al vroeg in de zwangerschap ontwikkeld. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Zoals een open ruggetje of open schedel.

Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Toch heb je tijdens de zwangerschap extra van deze vitamine nodig. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Slik elke dag foliumzuur tot je tien weken zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Vitaminetabletten hebben geen extra gezondheidswaarde. Als je gezond en gevarieerd eet heb je geen extra vitaminsupplementen nodig. Sommige stoffen die vitamine A bevatten, zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk. Wanneer je ze toch wilt gebruiken, kies dan multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Je hoeft dan geen extra foliumzuur of vitamine D te slikken.

Vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei. Calcium zit in yoghurt, melk en kaas.

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg extra vitamine D te gebruiken. Meer informatie vind je op de website van het Voedingscentrum.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl