de Verloskundige

Vruchtwaterpunctie

Bij een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit de baarmoeder gehaald om cellen uit het vruchtwater te onderzoeken. Met deze test wordt vastgesteld of de baby een chromosoomafwijking heeft, zoals het syndroom van Down. Ook kan er worden vastgesteld of de baby een aangeboren afwijking heeft, zoals een open ruggetje.

De vruchtwaterpunctie

De vruchtwaterpunctie vindt rond de 15-16 weken zwangerschap plaats. Als je wilt, kun je meekijken op de echo. Met de echo wordt de exacte prikplaats bepaald. Dan wordt met een naald via de buikwand wat vruchtwater opgezogen. Het prikken is eventjes pijnlijk, het opzuigen niet. Het vruchtwater dat wordt afgenomen (ongeveer 15-20 ml) wordt snel weer aangemaakt door het lichaam. Na de ingreep kun je een tot twee dagen wat last hebben van een menstruatieachtige pijn of een trekkerig gevoel bij de onderbuik.

De uitslag

De uitslag is ongeveer na 3 weken bekend. Dit kan per persoon verschillen omdat de opgezogen cellen worden gekweekt en de kweekperiode bij iedereen verschilt. Soms kan er geen betrouwbare uitslag worden gegeven omdat er te weinig vruchtwater is opgezogen of de chromosomen niet kunnen worden onderzocht. Dit hoor je na 10 tot 14 dagen. Je kunt dan kiezen voor een nieuwe vruchtwaterpunctie.

Betrouwbaarheid

De vruchtwaterpunctie is in principe de meest betrouwbare test om een diagnose te stellen en geeft een iets kleinere kans op een miskraam dan bij een vlokkentest. Het nadeel is dat de vruchtwaterpunctie pas later in de zwangerschap kan worden gedaan en dat het langer duurt voordat een uitslag bekend is. Hierdoor kan je langer in onzekerheid zitten.

Risico

Van de 1000 vrouwen die een vruchtwaterpunctie laten doen, krijgen 2 een miskraam door de punctie.

Nadelen

Een vruchtwaterpunctie wordt in de 15e-16e zwangerschapsweek uitgevoerd. Als je 2 tot 3 weken later de uitslag krijgt, dan heb je de baby vaak al gevoeld of heb je het zwangerschapsnieuws al gedeeld. Of mensen hebben misschien al gezien dat je zwanger bent. Als de zwangerschap wordt afgebroken, zijn vragen vaak onvermijdelijk. Als je besluit de zwangerschap af te breken, kan dat alleen door de bevalling op te wekken.

Ondersteuning van je verloskundige

Bij het maken van je keuze om wel of geen vruchtwaterpunctie te laten uitvoeren, kun je altijd rekenen op de ondersteuning van je verloskundige. Je krijgt informatie en bespreekt met jou en je partner het wel of niet laten uitvoeren van prenatale screening.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de vruchtwaterpunctie? Kijk dan op de RIVM-website over pre- en neonatale screeningen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl