de Verloskundige

Minder bewegen

Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Het is leuk en belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen.

Waarom is leven voelen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta (moederkoek). Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van de baby achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de bewegingen van jouw baby. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Elke dag voelen

Leven voelen ervaart iedere vrouw anders. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als ‘belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes’ of ‘zoals je darmen, maar dan toch anders’. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Als de moederkoek aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt. Sommige baby’s zijn druk en andere rustig. Dit kan per zwangerschap verschillen. Ook je houding kan van invloed zijn op hoe vaak je je baby voelt. Als je ligt, voel je je baby beter bewegen dan wanneer je staat. Roken, medicijnen (pijnstillers met morfine en kalmerende middelen), alcohol en drugsgebruik zijn ook van invloed op het voelen bewegen van je baby. Het advies is om deze middelen niet te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Tot de 32e week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. In de laatste weken en rond de uitgerekende datum kunnen de bewegingen anders en minder krachtig worden. Dit komt doordat je baby minder ruimte heeft. Het blijft belangrijk dat je je baby regelmatig voelt.

Wat doe je als je je baby anders, minder of niet beweegt?

 • Tot 24 weken
  Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken je baby nog nooit gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Die luistert naar de harttonen van je kind. Je krijgt een afspraak voor een echo.
 • Van 24 tot 28 weken
  In deze periode is het patroon van bewegingen van je baby per dag nog erg verschillend. Twijfel je of je baby wel voldoende voelt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zo nodig krijg je een extra controle.
 • Vanaf 28 weken
  Nu moet je de baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Als je op je linkerzij ligt, voel je je baby het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal.
 • Ga 2 uur op je linkerzij liggen.
 • Voel je minder dan 10 bewegingen deze 2 uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld?
 • Neem dan meteen contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht niet tot de volgende dag!

Eind van de zwangerschap

Aan het eind van de zwangerschap heeft je baby steeds minder ruimte om te schoppen. Het heftige schoppen gaat over in het voelen schuiven. Hij kan niet meer alle kanten op bewegen en de bewegingen kun je daardoor als minder hevig ervaren. Je baby slaapt vaak. Op die momenten beweegt hij nauwelijks. Toch is het belangrijk dat je je baby voldoende voelt bewegen. Hierbij telt elk schopje dat je voelt mee. Alle bewegingen tellen als een 'schop', behalve de hik. Verschillende bewegingen op hetzelfde moment moet je beschouwen als één 'schop'. De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.

Meer informatie

Wil je meer weten het bewegingspatroon van je baby in je buik? Lees dan de folder  folder ‘Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen’.

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl