de Verloskundige

Bekkenbodem- en buikspierklachten

Je bekkenbodem- en buikspieren worden tijdens de zwangerschap en bevalling opgerekt. Na de bevalling krijgen deze spieren weer langzaam hun oude vorm en kracht terug. Je kunt last van bekkenbodem- en buikspierklachten krijgen. Hoe herken je deze en wat doe je hieraan?

Klachten

Je kunt last krijgen van de volgende klachten:

  • Urineverlies als je niest, lacht of springt.
  • Vaak het gevoel dat je moet plassen, ook al hoef je niet te plassen.
  • Het moeilijk of niet kunnen ophouden van ontlasting.
  • Last van een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik, een ‘balgevoel’ in de vagina.
  • Moeite met uitplassen of ontlasting.
  • Pijn bij vrijen.
  • Pijn in bekken en onderrug bij staan, zitten of lopen.

Herstel van de bekkenbodemspieren

Het kraambed
Vanaf dag vier na de bevalling kun je bekkenbodemoefeningen doen om je bekkenbodemspieren weer te verstevigen. Overleg dit wel met je verloskundige.

Oefening

1. Span drie keer per dag zes seconden de spieren rond je vagina, anus en plasbuis aan zonder je bilspieren en benen aan te spannen. Je spant deze spieren aan door net te doen of je je plas of een windje op houdt.

2. Gaat dit goed? Probeer vervolgens je bekkenbodem als een ‘lift’ in drie stapjes naar je navel te trekken en laat weer los.

3. Doe deze oefening eerst liggend. Gaat de oefening goed? Dan kun je deze ook doen als je zit of staat.

10 dagen tot 6 weken
In deze periode start het herstel van het bekken en de bekkenbodem en krijg je meer gevoel in de bekkenbodemspieren. De spieren en pezen rond het bekken en de bekkenbodem hebben een maand na de bevalling ongeveer 20% van de normale kracht.

6 weken tot 6 maanden
Je kunt nu rustig de schuine buik- en bekkenbodemspieren trainen, ook na een keizersnede of totaalruptuur. De bekkenbodemspieren en -pezen hebben ongeveer 50% van de normale kracht.

6 maanden tot 9 maanden
Het herstel van je bekkenbodem gaat deze maanden verder. De spieren en pezen rond het bekken en de bekkenbodem hebben nu ongeveer 75% van de oorspronkelijke kracht. Heb je geen klachten? Dan kun je rustig weer gaan sporten. Heb je wel klachten, overleg dan met je huisarts.

Je bekken en bekkenbodem hebben tijd nodig om te herstellen. Heb je twee maanden na de bevalling nog een of meerdere klachten of heb je vragen? Neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts. Bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kun je terecht voor de Bekken(bodem) Check.

Herstel van de buikspieren

Je buikspieren zijn tijdens de zwangerschap opgerekt en vooral je rechte buikspieren zijn tijdens de zwangerschap en je bevalling uit elkaar geduwd. Het kost tijd om ze weer steviger te maken en ze naar elkaar te brengen. Soms komen ze ook niet meer bij elkaar. Kort na je bevalling mag je bepaalde buikspieroefeningen wel doen en andere juist niet.

De eerste zes weken na de bevalling
In de eerste zes weken na de bevalling kun je de rechte buikspieren beter niet trainen. Je zet dan te veel druk op de buik en bekkenbodem. Daardoor heb je juist meer kans op klachten. Zoals het ongewild verlies van urine of een verzakking.

De eerste drie tot zes maanden na de bevalling
Doe in deze periode geen zware buikspieroefeningen (zogenoemde sit-ups, planks en squats met gewichten) en sporten zoals gewichtheffen, aerobics, tennis, voetbal, volleybal, hockey of hardlopen.

Wil je zeker weten of de ruimte tussen de rechte buikspieren weer voldoende verminderd is om deze te kunnen trainen? Vraag dan een geregistreerd bekkenfysiotherapeut dit te controleren.

Meer informatie

Wil je meer weten over herstel van je bekkenbodem- en buikspieren na je bevalling. Lees dan de folder 'Net bevallen: Hoe herstel je de bekkenbodem- en buikspieren?'

Wil je meer informatie over bekkenklachten en bekkeninstabiliteit? Bekijk dan de folder op de volgende website

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl