de Verloskundige

De eerste uren

Direct na de bevalling wordt je baby op je buik of borst gelegd. Dit huid-op-huidcontact is van essentieel belang. Niet alleen om je kindje warm te houden, maar ook om energie te sparen en om hem bij te laten komen van de stress van de geboorte. Het is ook belangrijk voor de overdracht van (goede) huidbacteriën van jou naar je kind en het stimuleren van natuurlijke reflexen die zullen helpen bij de voeding.

Het is wenselijk dat het eerste huid-op-huidcontact minimaal 1 uur duurt. Dit uur wordt ook wel 'het gouden uur' genoemd. De baby gaat meestal binnen dat uur op zoek naar de borst. Wanneer je na de bevalling door een complicatie zelf niet meteen beschikbaar bent om huid-op-huidcontact met je kind te hebben, kan je partner dit van je overnemen.

Wat gebeurt er nog meer?

 • De verloskundige bewaakt de conditie van jou en de baby.
 • De baby wordt afgedroogd. Er worden warme doeken om je kindje gelegd om hem warm te houden.
 • Je baby kan binnen 30 minuten aan de borst worden gelegd. De verloskundige of kraamverzorgende kan je hierbij helpen
 • Bij je baby wordt de hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en huilen. gecontroleerd en je verloskundige geeft een Apgar-score.
 • Als de hartslag van je baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan deze worden doorgeknipt. Dat kan jij, je partner of de verloskundige doen.
 • Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan de placenta geboren worden. Meestal gebeurt dit binnen 30 minuten. Je voelt wat lichte weeën en je moet een beetje meepersen. Soms drukt de verloskundige een beetje mee op je buik.
 • De verloskundige of de kraamverzorgende controleert of je baarmoeder goed is samengetrokken om veel bloedverlies te voorkomen. Er wordt dan hard op je buik gedrukt om te voelen of je baarmoeder hard is. In het eerste uur gebeurt dit een paar keer. Het kan onprettig aanvoelen. Geef dat wel aan bij je verloskundige.
 • De verloskundige controleert of je gehecht moet worden. Zo ja, dan gebeurt dit meestal ter plekke. Heel soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer ook je anus of je darmslijmvlies gescheurd is (een 'totaalruptuur'). In dat geval moet je, als je thuis bent bevallen, alsnog naar het ziekenhuis om daar gehecht te worden door de gynaecoloog. Meer informatie over een totaalruptuur vind je op de degynaecoloog.nl.

Naar huis na een bevalling in het ziekenhuis

Als je met je eigen verloskundige in het ziekenhuis bent bevallen (‘poliklinisch’), dan kun je als alles goed gaat met na een paar uur met de baby naar huis. De afspraken verschillen per ziekenhuis: in sommige ziekenhuizen ga je ook ’s avonds of ’s nachts naar huis. In andere ziekenhuizen kun je blijven voor de nacht en ga je de ochtend na je bevalling naar huis. Je verloskundige kan vertellen hoe hiermee omgegaan wordt in de ziekenhuizen in jouw regio.

Als je met de verloskundige van het ziekenhuis, arts of gynaecoloog bevallen bent, ligt het aan de situatie wanneer je naar huis kan of mag. Er kan een reden zijn dat jij als kraamvrouw langer moet blijven, dat de baby langer geobserveerd moet worden, of allebei. Er kunnen redenen zijn om wat langer te blijven die al in de zwangerschap bekend zijn. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals SSRI bij psychische klachten of insuline bij diabetes. Ook kan er tijdens of direct na de bevalling een reden ontstaan om langer te blijven. Denk hierbij aan veel bloedverlies bij de bevalling (‘fluxus’) of een keizersnede.

Meestal blijven jij en de baby bij elkaar tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Ook is er in veel ziekenhuizen de mogelijkheid dat er nog iemand blijft, bijvoorbeeld je partner. Als de baby opgenomen moet worden op de neonatologie afdeling is het soms mogelijk dat ook jij daar continu bent. Dit wordt ook wel ‘rooming in’ genoemd. Er zijn ook ziekenhuizen waar dit niet mogelijk is en jij dus op een andere afdeling of thuis verblijft terwijl de baby opgenomen is. Ook hierover kan je verloskundige vertellen wat mogelijk is in de ziekenhuizen in jouw regio.

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl