Als je baby is geboren, is de bevalling nog niet klaar. De placenta moet ook nog komen. De fase waarin de placenta wordt geboren, heet het nageboortetijdperk. Deze fase hoort nog bij de bevalling, ook al is je baby er al.
Het nageboortetijdperk is de fase van de bevalling waarin de placenta wordt geboren. De placenta (moederkoek) is een orgaan dat speciaal voor de zwangerschap aan de binnenkant van je baarmoeder groeit. Dit orgaan zorgt ervoor dat je baby zuurstof en voedingsstoffen uit jouw bloed krijgt. Daardoor kan je baby in je buik groeien en zich ontwikkelen. Zonder placenta is een zwangerschap niet mogelijk. En als de baby is geboren, is de placenta niet meer nodig. Daarom komt die er ook uit.
De geboorte van de placenta gebeurt met samentrekkingen van je baarmoeder (weeën). Daardoor komt de placenta los van de binnenkant van de baarmoeder en wordt deze door je vagina naar buiten geduwd. Dit duurt bij de meeste vrouwen een paar minuten.
Meestal voel je kort na de geboorte van je baby weer krampen in je buik. Dit zijn de naweeën. Je baarmoeder trekt samen om de placenta los te maken van de binnenkant. Daarbij kan je even wat meer bloed verliezen. Daarna komt de placenta via je vagina naar buiten.
Vaak begeleidt de verloskundige je bij de geboorte van de placenta. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je nog even mag persen. Ook kan ze de navelstreng vasthouden om de placenta naar buiten te leiden.
De placenta wordt geboren tijdens een aantal naweeën. Deze krampen zijn meestal wel pijnlijk, maar lang niet zo hevig als de weeën tijdens de ontsluiting en het persen. Het doet geen pijn wanneer de placenta door je vagina komt. Het is een zacht orgaan.
Meestal komt de placenta snel los van de baarmoeder en wordt dan ook snel geboren. Bij de meeste vrouwen gebeurt dit binnen dertig minuten na de geboorte van de baby.
Op de plek waar de placenta aan de baarmoeder vastzat, lopen bloedvaatjes. Zodra de placenta loslaat, komt hier wat bloed uit. Als de placenta is geboren, kan de baarmoeder goed krimpen. De bloedvaatjes knijpen dan dicht. Daarom let de verloskundige goed op je bloedverlies en de geboorte van de placenta.
De placenta wordt geboren door naweeën. Die krijg je door het hormoon oxytocine (net als de andere weeën). Meestal gaat dit vanzelf, maar er zijn wat tips die kunnen helpen bij de geboorte van de placenta:
Als je na de geboorte van je baby normaal of weinig bloedverlies hebt, kan je rustig afwachten tot de placenta komt. Is de placenta er na dertig minuten nog niet? Dan kan de verloskundige (naast nog wat langer afwachten) twee dingen doen:
Behalve de geboorte van de placenta, zijn er nog meer dingen belangrijk na de geboorte van je baby: