Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent kan je dingen gaan regelen voor de komst van je baby. Het is zelfs verstandig om sommige dingen direct te doen of er niet te lang mee te wachten. Download onze ‘Basischecklist praktische regelzaken’ voor een overzicht van wat er tijdens en na een zwangerschap geregeld moet worden en wanneer het handig is om dat te doen. Let op: iedereen is anders en situaties verschillen. Misschien is niet alles in de checklist op jou of jullie van toepassing.
Zodra je een positieve test in handen hebt is het verstandig om extra foliumzuur te slikken, als je dat niet al deed. Dit is een vitamine (B11) waar je tijdens de eerste zwangerschapsweken meer van nodig hebt dan normaal, omdat het de gezondheid van jouw bloed en een goede groei en ontwikkeling van je baby ondersteunt. Foliumzuur komt voor in voeding, zoals groene bladgroenten, volkorenproducten en vlees. Als je gezond eet, heb je vaak al een goede basis. Toch is het meestal verstandig om tot en met de tiende zwangerschapsweek ook een foliumzuursupplement te gebruiken. Het liefst begin je hier al mee vóórdat je zwanger bent, maar als je dat niet al deed, dan is het alsnog goed om ermee te starten vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.
Naast het nemen van meer foliumzuur, is het een goed idee om direct een afspraak te maken bij een verloskundigenpraktijk en om kraamzorg te regelen. Dat klinkt misschien gek, omdat de kraamtijd nog ver weg is, maar veel kraambureaus zitten snel vol. In sommige regio’s en steden is het ook verstandig om je ongeboren baby alvast in te schrijven voor kinderopvang als je daar op den duur gebruik van wilt maken. Zo voorkom je in veel gevallen dat je kindje op een wachtlijst terechtkomt.
Als je ongeveer halverwege de zwangerschap bent, dan ben je in het zogenaamde ‘tweede trimester’. Die loopt van 14 tot 28 weken zwangerschap. In het tweede trimester heb je de tijd om veel dingen op je werk te regelen. Zo kan je uitzoeken op welke soorten verlof je recht hebt en met je eventuele werkgever bespreken hoe je je werk tijdens en na je zwangerschap kunt en wilt uitvoeren. Er zijn veel rechten en regelingen voor zwangeren en nieuwe ouders. Het is een goed idee om te weten welke opties er voor jou en je eventuele partner zijn.
In de laatste zwangerschapsweken komt de geboorte van je kindje dichtbij. Je hebt je misschien al een beetje voorbereid, maar dit is het moment dat je de bevalling en de tijd daarna echt vorm gaat geven. In praktische zin is dit een goed moment om een voor- en achternaam te kiezen, een ziekenhuistas in te pakken en het huis klaar te maken voor de komst van je baby. Daarnaast ga je samen met je verloskundige de bevalling voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld een geboorteplan maken en bepalen waar, hoe en met wie je wilt gaan bevallen.
Na de bevalling staat je hoofd waarschijnlijk niet naar praktische regelzaken, dus het is niet erg om zo veel mogelijk dingen aan anderen over te laten. Het enige dat haast heeft is de aangifte van geboorte bij de gemeente. Dit moet binnen drie werkdagen na de bevalling gebeuren. Je hoeft dit niet zelf te doen. Andere dingen, zoals het inschrijven van je kind bij de ziektekostenverzekering, zijn ook belangrijk, maar kunnen meestal wel even wachten.
Er komt in alle opzichten veel op je af tijdens een zwangerschap en het is normaal dat je soms het overzicht kwijt bent of niet meer weet wat je nou wel en niet moest regelen. Deze basischecklist praktische regelzaken is daarom perfect om er zeker van te zijn dat je niets belangrijks vergeet en op tijd bent met het regelen van de juiste dingen.
Kom je er ondanks het gebruik van de checklist niet uit? Vraag je verloskundige dan om hulp. Die kan je vertellen wat je te wachten staat, welke voorbereidingen je nog moet treffen en wat voor jou een logische volgende stap zou zijn.
Verloskundige kennis en informatie van de Rijksoverheid