de Verloskundige

De kraamperiode

De bevalling is achter de rug. Jij en je kindje gaan nu de kraamperiode in. Wat kun je verwachten in deze periode? Welke controles krijgen jij en je baby en welke zorgverleners zijn daarbij betrokken? En wat kan je doen om zo goed mogelijk te herstellen?

De kraamtijd

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet controles bij jou en houdt de temperatuur, kleur, het plassen, poepen en gewicht van de baby in de gaten. Ook krijg je ondersteuning bij de voeding en wordt er voor rust en regelmaat gezorgd. Je krijgt informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen.

De verloskundige is medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Die komt een aantal keer langs om met jou, je partner en eventueel de kraamverzorgende te bespreken hoe het gaat met jou, je baby en je gezin.
Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar. Je kunt jouw eigen verloskundige de eerste 6 weken na de bevalling altijd telefonisch bereiken met verloskundige vragen. Na 6 weken is er nog een nacontrole op de praktijk van de verloskundige.

Folder 'Net bevallen'

Om je zo goed mogelijk te ondersteunen en te informeren in deze periode, is de folder 'Net bevallen' ontwikkeld. Deze folder geeft je alle informatie over de periode na de bevalling. Welke controles krijgen jij en je baby, wat kan je doen om zo goed mogelijk te herstellen en met welke ongemakken kun je te maken krijgen?

Signalenkaart: Net bevallen

De signalenkaart is een belangrijk onderdeel van de folder. Deze kaart geeft een overzichtelijke weergave van belangrijke signalen die je kunt herkennen bij jou of bij je kindje. Ben je minder dan 2 weken geleden bevallen en herken je één van deze signalen? Neem dan direct contact op met je verloskundige!

De signalenkaart is vormgegeven op een handbaar formaat. Ben je net bevallen? Dan adviseert de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) je deze kaart te printen, zodat je voorbereid bent op een dergelijke situatie.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl