de Verloskundige

Film: Pijnbestrijding in het ziekenhuis

Als je gaat bevallen dan reageert je lichaam door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken zodat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Maar wil je bevallen met pijnstilling, dan kun je kiezen uit pijnstillingsmethoden zonder en met medicijnen.

Voor pijnbehandeling met medicijnen moet je naar het ziekenhuis. Je kan kiezen voor de volgende pijnbehandelingsmethoden:

  • Injecties met pethidine
  • Ruggenprik
  • Pompje met remifentanil
  • Lachgas

Het filmpje ‘Pijnbestrijding in het ziekenhuis’ laat je stap voor stap alle manieren van pijnbehandeling zien. De pijnbehandelingen die hier besproken worden, zijn nog niet in elk ziekenhuis te krijgen. Vraag vooraf aan je verloskundige wat in jouw omgeving de mogelijkheden zijn en hoe je dit soort pijnbestrijding kunt regelen. Elke vorm van pijnbehandeling heeft voor- en nadelen, deze vind je op deze website in de rubriek Pijnbehandeling of laat je hierover informeren door je verloskundige.

Injecties met pethidine

Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Het werkt binnen een half uur en werkt 2 tot 4 uur.

Ruggenprik

Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je dat de pijn een stuk minder wordt.

Pompje met remifentanil

Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven.

Lachgas

Lachgas is een mengsel van (di)stikstof(oxide)(N2O) en zuurstof (O2). Je geeft jezelf tijdens een wee lachgas via een mond/neusmasker. Je doet een kapje over je neus en mond, hangt een kinmasker om en ademt het gas in. Na de wee haal je het kapje weer weg en stopt de toediening vanzelf. De verloskundige houdt in de gaten of je het lachgas goed gebruikt.

Meer weten?

Er zijn verschillende methoden van pijnbestrijding. Naast pijnbehandeling met medicijnen zijn er ook pijnstillingsmethoden
zonder medicijnen die je helpen met de pijn omgaan. Meer informatie lees je bij
‘Pijnbehandeling’

De voorlichtingsfilm is ontwikkeld door de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV), in samenwerking met verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers en andere geboortezorgprofessionals.

Deze film is een onderdeel van de filmreeks 'Zwanger in Nederland'.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl