Tijdens de actieve fase is de bevalling goed op gang gekomen. Je hele lichaam heeft nog maar één doel: je baby geboren laten worden. De weeën volgen elkaar sneller op dan in de latente fase. Ook duren ze langer en je hebt al je aandacht nodig om ze op te vangen. Ze zorgen voor ontsluiting, dit is het opengaan van de baarmoedermond. Je kan ook zeggen dat je in de ontsluitingsfase zit.
Tijdens de latente fase heeft je lichaam zich voorbereid op de bevalling. Daarbij kan je al (lichte) weeën of krampen hebben gevoeld. Als de bevalling overgaat in de actieve fase, heb je ontsluitingsweeën. Deze weeën zijn:
In de latente fase was er misschien nog twijfel of de bevalling echt zou doorzetten. Nu je in de actieve fase zit, is het wel duidelijk: de baby gaat echt komen. Als de baarmoedermond ongeveer 3-4 centimeter open is (ontsluiting), gaat de latente fase over in de actieve fase van de bevalling. Tijdens deze fase ontsluit de baarmoedermond verder tot deze 10 centimeter open is. Dit heet volledige ontsluiting. Bij de meeste zwangeren gaat de actieve fase sneller dan de latente fase, maar het kan erg verschillen per bevalling.
Tijdens de actieve fase van de bevalling heb je al je aandacht nodig bij het opvangen van de weeën. De weeën hebben een duidelijke opbouw. Je voelt de wee toenemen naar een pijnlijk hoogtepunt en daarna zakt de wee weer af. Tussen de weeën heb je vaak een korte pauze. Probeer je in deze pauzes goed te ontspannen, zodat je de volgende wee weer aankan.
De actieve fase heeft geen duidelijk beginpunt. Het ontstaat geleidelijk vanuit de latente fase van de bevalling. Je weet dat je in de actieve fase zit wanneer je regelmatige, krachtige weeën hebt. Ze duren langer dan de weeën/krampen in de latente fase en de pauzes tussen de weeën duren korter. De weeën tijdens de actieve fase zorgen ervoor dat je baarmoedermond ontsluit (opengaat). Tijdens deze fase komt er endorfine vrij in je lichaam. Deze stof werkt als een natuurlijke pijnstiller. Hier lees je meer over endorfine, weeënpijn en manieren om hiermee om te gaan.
Het verschilt per bevalling hoelang de actieve fase duurt. Het hangt er bijvoorbeeld van af of je al een keer eerder bent bevallen. Een tweede of volgende bevalling verloopt vaak (maar niet altijd) veel sneller dan de eerste keer. Als je voor de eerste keer gaat bevallen, verloopt de actieve fase vaak sneller dan de latente fase en is een gemiddelde duur van 4-8 uur normaal.
Dit kan goed helpen tijdens de actieve fase van de bevalling:
Tijdens de zwangerschap legt je verloskundige je uit wanneer je belt tijdens de bevalling. Dat zijn de belinstructies. Bij vragen of zorgen mag je altijd je verloskundige bellen.
Bel direct wanneer je:
Tegen het einde van de actieve fase gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. Dit merk je doordat je tijdens de wee steeds meer drukgevoel krijgt in je buik, onderrug en bekken. Je hebt het gevoel dat je moet poepen. De actieve fase gaat dan geleidelijk over naar de uitdrijving. Hier lees je wat je kan verwachten tijdens deze overgang.