Het lichamelijk onderzoek van de pasgeboren baby

Na de geboorte
controle hartslag baby

In het kort

In de uren na de geboorte van je baby wordt je baby nagekeken. Er wordt van top tot teen gekeken of je kindje er gezond uitziet en er geen afwijkingen zichtbaar zijn.  Ook wordt er bekeken of je kindje zich gedraagt zoals je van een pasgeboren baby verwacht. Gelukkig zijn de meeste pasgeborenen gezond! 

Wat is het lichamelijk onderzoek van de baby?

Het lichamelijk onderzoek wordt gedaan om te kijken of je kindje er gezond uitziet en of je baby zich gedraagt zoals een baby zich zou moeten gedragen. Hierbij wordt ook de omtrek van het hoofdje van de baby gemeten. Daarna waarop het gewicht van de baby wordt gemeten. Dit geeft een goede inschatting van de gezondheid van de baby. (Helaas bestaat er geen garantie voor de gezondheid van je kindje in de toekomst.) 

Waarom is het lichamelijk onderzoek belangrijk?

Als er geen bijzonderheden gezien worden en je kindje gedraagt zich zoals een pasgeboren baby dat doet, is dat een fijne bevestiging voor jou als ouder van de baby. Als er dingen gezien worden die er afwijkend uitzien, kan het belangrijk zijn om verder onderzoek te doen. Dit verloskundige kan, in overleg met jou, een verwijzing in orde maken naar je huisarts, de arts van het consultatiebureau of met de kinderarts. 

Hoe gaat het lichamelijk onderzoek?

Je verloskundige zal je in de uren na de geboorte vragen of je het goed vindt dat je kindje wordt nagekeken. Voor het nakijken is het belangrijk dat je kindje helemaal bloot is. Vaak is het mogelijk om de baby na te kijken terwijl het op je buik of borst ligt. De verloskundige kijkt naar de kleur en de ademhaling en naar hoe je kindje zijn of haar spieren gebruikt. Ook wordt er gekeken naar het hoofdje, ogen, oren, mond, buik, vagina of piemel, rug, billen, anus, armen, benen, tenen en vingers. 

Wat als de er bijzonderheden worden gezien bij het lichamelijk onderzoek? 

Als er iets ongewoons wordt gezien, kan verder onderzoek nodig zijn. Het soort extra onderzoek dat wordt geadviseerd, hangt af van wat er precies anders lijkt te zijn. De verloskundige zal je hierover adviseren en de verwijzing voor je regelen. Aanvullend onderzoek wordt vaak gedaan door je huisarts, de arts van het consultatiebureau of de kinderarts. 

Hoe gaat het verder na het lichamelijk onderzoek?

Als er geen bijzonderheden gezien worden, is dat eigenlijk altijd een fijn moment! De meeste ouders ervaren het lichamelijk onderzoek als geruststellend. Als je kindje helemaal is nagekeken, kan dit het moment zijn om de temperatuur van de baby te meten. Dit is ook vaak het moment dat de verloskundige aanbiedt je kindje vitamine K te geven door enkele druppels op de tong te druppelen. Vitamine K zorgt voor verbetering van de bloedstolling bij baby’s.  

Na het lichamelijk onderzoek kun je ervoor kiezen je kindje weer bloot op je buik/borst te leggen of het nadat het is aangekleed weer bij je te leggen.  

Bronnen

Gebaseerd op

De richtlijn Landelijk Verloskundig Overleg Vaardigheidsonderwijs (LVOV) en verloskundige kennis, ervaring en expertise.

Gerelateerde artikelen