Basischecklist babyvoeding

Na de geboorte
Baby krijgt borstvoedingBron: Lievelingfotografie

In het kort

Er zijn verschillende manieren om je baby te voeden. Meestal krijgt je kindje melk uit jouw borst of uit een fles, maar een combinatie van beide is ook goed mogelijk. Voeding houdt veel nieuwe ouders flink bezig. Krijgt je baby genoeg binnen? Wordt de melk goed verdragen? Groeit je kind genoeg? Een goede voorbereiding kan onzekerheid wegnemen en kleine klachten helpen voorkomen.  

Download hier de ‘Basischecklist babyvoeding’.  

Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?

Borstvoeden biedt veel gezondheidsvoordelen voor jou en je baby, zowel op de korte als op de lange termijn. Bovendien is het gratis. In het begin kan het een beetje (of veel) zoeken zijn naar een goede houding of een fijne samenwerking tussen jou en je baby. Maar met de juiste ondersteuning van je omgeving en wat hulp van de kraamzorg, je verloskundige of een lactatiekundige lukt het vaak vanzelf.  

Het helpt als je je vooraf inleest over borstvoeding, dingen voorbereidt en spullen in huis haalt die je borsten wat verlichting bieden in de eerste dagen. Zo maak je het jezelf gemakkelijker en vergroot je de kans dat het jullie lukt om van elke voeding een fijn moment te maken.  

Hoe bereid je je voor op het geven van flesvoeding?

Als je van plan bent om flesvoeding te geven is het fijn als je alle spullen die je hiervoor nodig hebt alvast in huis hebt. Je baby begint namelijk al snel na de geboorte met drinken. In de Basischecklist babyvoeding zie je welke dingen je kunt aanschaffen.  

Er zijn veel verschillende soorten en merken flesvoeding. Het is de moeite waard om je hierin te verdiepen tijdens de zwangerschap en een keuze te maken die bij jou en jouw situatie past. Ook flessen en spenen zijn er in eindeloos veel maten en vormen. Welke daarvan bij jouw baby past, kan je vooraf niet voorspellen. Het kan best zijn dat na de geboorte blijkt dat jouw baby voorkeur heeft voor een andere fles dan jij hebt. Soms is het een kwestie van wennen; soms is de enige oplossing om te wisselen van fles of speen. Je kunt daarom overwegen om alvast twee soorten te kopen, als dat je een gerust gevoel geeft.  

Wie kan je helpen bij de voorbereiding op voeding?

Heb je naast de Basischecklist babyvoeding behoefte aan extra informatie over borstvoeding of flesvoeding tijdens de zwangerschap? Dan kan je dit altijd met je verloskundige bespreken. Je kunt ook een afspraak maken met een lactatiekundige. Dat is iemand die gespecialiseerd is in het voeden van baby’s. Vaak wordt die om hulp gevraagd bij vragen over borstvoeding en moedermelk, maar de meeste lactatiekundigen weten ook veel over flesvoeding of een combinatie van fles- en borstvoeding. Als een lactatiekundige een ‘IBCLC-certificaat’ heeft, weet je zeker dat je te maken hebt met een erkende gezondheidsprofessional. Sommige lactatiekundigen geven voorlichtingsbijeenkomsten waar je tijdens je zwangerschap naartoe kunt gaan.  

Bronnen