Brandend maagzuur

Zwangerschap
Glas met sinaasappelsap met halve sinaasappels op de achtergrond

In het kort

Normaal brandend maagzuur tijdens de zwangerschap is onprettig, maar niet schadelijk voor jou en je baby. Er zijn verschillende tips die je kunt proberen om brandend maagzuur te verminderen. 

Wat is brandend maagzuur? 

Brandend maagzuur, ook wel bekend als zuurbranden, is een klacht die vaak voorkomt tijdens de zwangerschap. Zo’n 17-80 % van de zwangeren krijgt hiermee te maken. Brandend maagzuur wordt veroorzaakt doordat maagzuur terugvloeit naar de slokdarm, wat zorgt voor een branderig gevoel in de borststreek en/of keel. 

Wat merk je van brandend maagzuur? 

Brandend maagzuur ontstaat vooral na het eten of als je ligt. Je ervaart een branderig gevoel achter je borstbeen en in je keel, dat soms samengaat met een zure of bittere smaak in je mond en een onprettig gevoel. Soms ga je door brandend maagzuur meer boeren, krijg je zure oprispingen en een veranderde eetlust. Bij aanhoudend brandend maagzuur kan je een vieze smaak in je mond en een slechte adem krijgen.  

Wat kan je zelf tegen brandend maagzuur doen? 

Om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te voorkomen kan je verschillende dingen doen. Probeer geen grote maaltijden, gekruid voedsel, citrusvruchten, tomaten, cafeïne en andere irriterende stoffen te eten of te drinken. Blijf rechtop zitten na het eten en gebruik extra kussens om het hoofdeinde van je bed te verhogen tijdens het slapen. Draag geen (te) strakke bh’s en tops en vermijd houdingen waarbij je hoofd lager is dan je buik, zoals bij bepaalde yogahoudingen. Ook het kauwen van kauwgom kan goed werken, omdat dit de aanmaak van speeksel stimuleert. Dit neutraliseert het maagzuur. Daarnaast zijn er bij de drogist of apotheek verschillende middelen tegen brandend maagzuur te koop die veilig zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap. Dit kan je nalezen in de bijsluiter. 

Kan brandend maagzuur tijdens de zwangerschap kwaad? 

Normaal brandend maagzuur tijdens de zwangerschap is onprettig, maar niet schadelijk voor jou en je baby. Heel soms kan ernstig en aanhoudend brandend maagzuur (meestal in combinatie met veel overgeven en/of pijn) leiden tot een ontstoken slokdarm. Het kan ook een teken zijn van andere maagproblemen die losstaan van je zwangerschap. Twijfel je of jouw klachten normaal zijn? Je huisarts kan onderzoek doen en samen met jou een behandelplan maken als dat nodig is.  

Wat is de oorzaak van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? 

Er zijn verschillende oorzaken van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. De belangrijkste oorzaak is dat de groeiende baarmoeder de druk op de maag verhoogt. Hierdoor vloeit maagzuur makkelijker terug naar de slokdarm. Ook kunnen hormonale veranderingen ervoor zorgen dat spierweefsel anders werkt en de maagklep minder goed sluit. Daarnaast kan obstipatie (moeite met poepen) brandend maagzuur veroorzaken, omdat er weinig voedsel doorstroomt naar de overvolle darmen. Brandend maagzuur is geen teken van een maagzuuroverschot.  

Wanneer moet je de verloskundige bellen bij brandend maagzuur? 

Neem contact op met je verloskundige als je naast brandend maagzuur ook koorts, pijn rond het borstbeen, moeite met slikken of bloed in je braaksel hebt. Als je alleen last hebt van brandend maagzuur, hoef je hier de verloskundige niet speciaal voor te bellen. Je kan dit dan gewoon bespreken bij een reguliere controle.  

Wat kan de verloskundige voor je doen als je brandend maagzuur hebt? 

Je verloskundige kan je tips geven over aanpassingen in je leefstijl en veilige medicatie om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te verminderen. In ernstige gevallen zal de verloskundige je adviseren om contact op te nemen met je huisarts. Die kan verder onderzoek doen naar ontstekingen, maagzweren en andere onderliggende oorzaken van brandend maagzuur.  

Hoe gaat het verder? 

Vaak krijg je minder last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap als de baby indaalt en er meer ruimte vrijkomt in de bovenbuik, wat voor verlichting zorgt. Blijf wel voorzichtig met je dieet en leefstijl om de symptomen van brandend maagzuur te beheersen. Brandend maagzuur verdwijnt meestal vrijwel direct na de bevalling. 

Wat zijn adviezen bij brandend maagzuur?

Sommige maagzuurremmers bij de apotheek zorgen ervoor dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Het lichaam kan daardoor juist extra maagzuur aan gaan maken, waardoor de klachten verergeren en je afhankelijk wordt van maagzuurremmers. Het is daarom slim om eerst te proberen of er bepaalde voedingsmiddelen zijn die het maagzuur neutraliseren. Denk hierbij aan het kauwen op droge havermout, maar ook een lepeltje vanillevla of slagroomvla kan wonderen doen. 

Gebaseerd op

verloskundige kennis, ervaring en expertise.

Gerelateerde artikelen