Een zwangere buik voelt normaal gesproken soepel aan. Voelt (een deel van) je buik hard aan? Dan spant je baarmoeder zich aan. Dat heet een harde buik. Een harde buik voelt misschien onprettig, maar het doet geen pijn. Na een paar minuten verdwijnt het gevoel weer. Harde buiken komen tijdens de hele zwangerschap voor, maar je voelt ze het duidelijkst in het tweede en derde trimester. Als je naast harde buiken ook vocht- of bloedverlies hebt, is het goed om contact op te nemen met je verloskundige.
De baarmoeder is een orgaan dat vooral bestaat uit spierweefsel. Die spieren kunnen zich aanspannen en ontspannen. Als je baarmoeder zich tijdens de zwangerschap aanspant zonder dat dat pijn doet, heb je een harde buik. Dat noemen we ook wel een oefenwee of valse wee.
Een harde buik ontstaat vooral later in je zwangerschap. Maar ook in het begin komen ze voor. Als je uitgerekende datum dichterbij komt, kunnen harde buiken gevoeliger zijn. Goed om te weten: de samentrekkingen zijn geen ontsluitingsweeën en betekenen niet dat je bevalling begint. Je kan het zien als een soort oefening van de baarmoeder om zich voor te bereiden op de bevalling.
In ontspannen toestand voelt je zwangere buik soepel: als je tegen je buik duwt, merk je dat die meebeweegt. Heb je een harde buik, dan voelt het alsof je een voetbal in je buik hebt. Je baarmoeder, of een deel ervan, voelt hard aan en is niet indrukbaar door je handen. De baarmoederwand bestaat voor het grootste deel uit spierweefsel. Dat weefsel is bij een harde buik volledig of gedeeltelijk aangespannen, net zoals andere spieren in je lichaam dat soms doen. Meestal is een harde buik niet pijnlijk en verdwijnt het gevoel na een paar minuten.
Een harde buik kan op verschillende manier ontstaan. Je baarmoeder kan geprikkeld worden doordat je baby snel groeit, veel beweegt of schopt in je buik. Maar ook heftige bewegingen die je zelf maakt, kunnen zorgen voor een harde buik. Bijvoorbeeld als je plotseling bukt, opstaat of iets tilt. Of wanneer je erg schrikt of het druk hebt gehad. Andere oorzaken van een harde buik zijn een volle blaas, een blaasontsteking, seks of een orgasme. Stress wordt ook vaak genoemd als mogelijke oorzaak, maar dit is niet met onderzoek bewezen.
Over een harde buik hoef je je geen zorgen te maken. Pas wanneer je harde buik erg pijn doet of je andere klachten hebt, zoals bloedverlies, is het verstandig om je verloskundige om te bellen.
Heb je op een dag weinig gedronken en veel harde buiken? Dan zou een tekort aan vocht een reden kunnen zijn dat je baarmoeder steeds aanspant. Door uitdroging kunnen spieren geprikkeld raken. De baarmoeder bestaat vooral uit spierweefsel en kan hier dus ook last van hebben. Heb je weinig water gedronken? Probeer dan wat extra te drinken. Wellicht nemen de klachten daarna af.
Harde buiken zijn normaal tijdens je zwangerschap. Er is geen wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat harde buiken gevaarlijk zijn voor je baby. Zo is er geen extra risico op (vroeg)geboorte of groeiachterstand van de baby. Het kan wel oncomfortabel zijn. Heb je veel harde buiken, dan geeft je verloskundige je misschien het advies om het wat rustiger aan te doen. Niet omdat de harde buik zelf kwaad kan, maar omdat harde buiken een teken kunnen zijn dat je te veel vraagt van je lichaam. Door meer rust te nemen, los je dus niet de klacht, maar de achterliggende oorzaak op.
Meestal is een harde buik een onschuldig, maar heel soms kan er meer aan de hand zijn. In deze gevallen is het wel verstandig contact op te nemen met je verloskundige:
De verloskundige zal je de volgende vragen stellen:
Het kan lastig zijn om een harde buik te onderscheiden van een voorwee. Een harde buik is ongemakkelijk, maar niet pijnlijk. Als je meerdere harde buiken achter elkaar hebt, duren ze ongeveer even lang en voelen ze ongeveer hetzelfde. Ze worden niet pijnlijker of intenser. Vaak trekken ze weg als je rust neemt, gaat douchen of even in bad gaat liggen.
Een voorwee voelt intenser en pijnlijker dan een harde buik. Voorweeën nemen toe in hoeveelheid en gaan niet weg door te ontspannen. Soms kondigen voorweeën de bevalling aan.
Om minder last van een harde buik te krijgen, kan je de volgende tips proberen:
kennis, ervaring en expertise van gespecialiseerde verloskundigen.