Tijdens de zwangerschap en vlak na de bevalling kan je last hebben van verstopping. Dit kan komen door veranderingen in je eet-, drink- en bewegingspatroon, door hormonen, doordat je minder ruimte in je buik hebt of door het slikken van ijzertabletten. Verstopping is vervelend, maar niet gevaarlijk. Met aanpassingen in je dieet, meer beweging en voldoende drinken los je het probleem vaak al helemaal of gedeeltelijk op. Blijf je last houden? Dan zijn er medicijnen die je tijdens de zwangerschap veilig kunt gebruiken.
Verstopping, ook wel obstipatie genoemd, is een probleem dat veel voorkomt tijdens de zwangerschap. Je hebt dan moeite met regelmatig en gemakkelijk poepen. Zo’n 11-44 % van de zwangeren heeft hier last van. Verstopping kan leiden tot harde ontlasting, buikpijn, aambeien en een opgeblazen gevoel.
Bij verstopping kan je minder vaak naar het toilet dan normaal en komt de ontlasting moeilijk naar buiten. Dit kan pijn doen, doordat er aambeien of sneetjes kunnen ontstaan rond je anus. Ook kan je bloed in je ontlasting zien en op het papier bij het afvegen. Vaak heb je bij obstipatie ook last van buikpijn en/of -kramp, een opgeblazen gevoel en het gevoel dat je darmen niet volledig leeg zijn na het poepen. Zeker in het begin van de zwangerschap kan je van obstipatie ook een dikkere buik krijgen. Hierdoor lijkt het alsof je al flink zwanger bent. Als de obstipatie afneemt kan je buik weer slinken, waardoor het lijkt alsof je minder ver zwanger bent dan eerst.
Hoewel je je eigen darmfunctie niet volledig in de hand hebt, heb je met je dieet wel invloed op je ontlasting. Eet voldoende vezels, zoals fruit, groenten, volle granen en peulvruchten. Zo wordt de ontlasting niet te hard en kan dit makkelijk door je darmen bewegen. Genoeg water drinken helpt daar goed bij. Drink daarom ongeveer 2 liter water per dag. Daarnaast helpt lichaamsbeweging om de darmen actief te houden. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn goede vormen van beweging voor elk stadium van de zwangerschap. Bij de drogist of apotheek zijn meerdere middelen tegen verstopping verkrijgbaar die je veilig tijdens de zwangerschap kan gebruiken.
Obstipatie tijdens de zwangerschap is niet schadelijk voor jou en je baby, maar het kan wel ongemak veroorzaken. Bij ernstige obstipatie kan het geïrriteerde darmweefsel de baarmoeder irriteren, wat kan leiden tot harde buiken.
Verstopping tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Door hormonale veranderingen werken de darmen langzamer. Hierdoor blijft ontlasting langer in de darmen zitten en haalt je lichaam meer vocht uit de darminhoud. Hierdoor wordt het droger en harder. Obstipatie kan ook komen door de druk van de groeiende baarmoeder op de darmen of het slikken van ijzertabletten. Daarnaast bewegen zwangeren vaak minder, waardoor de darmen minder geprikkeld worden om actief te blijven en poep minder snel uit de darmen wordt geduwd.
Neem contact op met je verloskundige als je last hebt van ernstige buikpijn, bloed in je ontlasting of als je al meer dan drie dagen geen ontlasting hebt gehad.
De verloskundige kan je tips geven over aanpassingen in je dieet en leefstijl om verstopping te verlichten. Daarnaast kan deze je adviseren over veilige medicatie voor een soepele stoelgang die je tijdens de zwangerschap kan innemen. Als het nodig is kan de verloskundige je doorverwijzen naar een specialist, zoals een gynaecoloog of een maag-darm-leverarts (MDL-arts).
Als je tijdens de zwangerschap last hebt gehad van verstopping, is het extra belangrijk om hier in de kraamweek aandacht aan te besteden. De eerste dagen na de bevalling kan het spannend zijn om te poepen. Meestal verbetert de stoelgang in de eerste dagen na de bevalling. Blijf gezond eten en genoeg drinken om de symptomen van verstopping te beheersen. Blijven je last houden? Bespreek dit dan met je kraamhulp of je verloskundige tijdens de kraamvisites en de nacontrole.
verloskundige kennis, ervaring en expertise.