Roken

Alle fases
Zwangere vrouw maakt afkeurend gebaar richting rokende man op een terras

In het kort

Roken is slecht voor jouw gezondheid en de gezondheid van je ongeboren baby. Door te stoppen heb je meer kans om zwanger te raken en om een gezond kind te krijgen. Ook als je de rook van een ander inademt, is dat schadelijk. Er zijn allerlei manieren om jou en je partner te helpen stoppen met roken.

Wat zijn de gevolgen van roken tijdens je zwangerschap?

Stoppen met roken is belangrijk voor de gezondheid van je baby. Als je rookt, zit er minder zuurstof in je bloed en worden de bloedvaten in de placenta nauwer. De baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta. Wanneer je rookt, krijgt je baby minder zuurstof en voeding. Je baby kan minder goed groeien en de organen kunnen minder goed ontwikkelen. Ook is er een grotere kans op aangeboren afwijkingen. 

Maar ook later als je kind opgroeit, kan het nog effect hebben als jij hebt gerookt tijdens de zwangerschap. Je kind heeft bijvoorbeeld een grotere kans op longproblemen, overgewicht, of gedragsproblemen. 

Hoe eerder je stopt, hoe beter. Meteen in de eerste weken van de zwangerschap kan roken al schadelijke gevolgen voor je baby hebben. Er worden in die periode belangrijke organen aangelegd en roken kan deze ontwikkeling verstoren. Als je stopt met roken, krijgt je baby gelijk meer zuurstof en voeding. Het heeft dus altijd zin om te stoppen. 

Bekijk de meest gehoorde misverstanden over roken en zwanger zijn.  

Stoppen bij kinderwens 

Ben je nog niet zwanger? Als jij en je partner stoppen met roken, heb je meer kans om zwanger te raken. Roken beschadigt namelijk de zaadcellen en eicellen en heeft invloed op hormonen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt. Ook is de kans op een miskraam groter als je rookt.  

Tweedehands en derdehands roken 

Ook als je niet zelf rookt, kunnen de schadelijke stoffen jou en je ongeboren baby bereiken. Dit noemen we tweedehands of derdehands roken. 

  • Rook van een ander inademen wordt ook wel meeroken, passief roken of tweedehands roken genoemd. De rook komt van de sigaret zelf af en van het uitademen van de roker. Deze stoffen zijn ook schadelijk voor jou en de ongeboren baby. Rookt je partner? Dan is de kans groot dat jij de schadelijke rook inademt. 
  • Deeltjes uit de rook komen neer op plekken waar wordt gerookt en vormen daar een soort laagje. Het komt ook op kleding terecht. De stoffen in dit laagje kunnen later opnieuw vrijkomen. Het inademen van deze opnieuw vrijgekomen stoffen noemen we derdehands roken. Dit is ook schadelijk voor jou en de ongeboren baby. 

Bekijk de infographic over tweedehands en derdehands roken. 

Andere soorten nicotine 

Vapen en e-sigaretten zijn ook een vorm van roken. Er zijn aanwijzingen dat vapen en e-sigaretten vergelijkbare effecten hebben als sigaretten roken omdat er ook nicotine in zit. Dus het wordt afgeraden om een e-sigaret of vape te gebruiken tijdens je zwangerschap. 

Pruimtabak, snuiftabak, snus, nicotinezakjes en nicotine pods zijn allemaal manieren om nicotine binnen te krijgen zonder te roken. Net zoals roken wordt het daarom ook afgeraden tijdens je zwangerschap. 

Hoe kun je stoppen met roken?

Stoppen met roken is niet makkelijk. Maar het kan wel. Twijfel je of zie je er tegenop? Je bent niet de enige. We geven je een aantal adviezen: 

  • Als je trek in een sigaret krijgt, bedenk dan dat deze trek weer voorbijgaat. Je hoeft er niet aan toe te geven. Zoek afleiding en probeer aan andere dingen te denken. Vaak verdwijnt de trek dan weer.
  • Rookt je partner ook? Spreek af om samen te stoppen. Je hebt dan steun aan elkaar en je voorkomt dat je de rook van je partner inademt. 
  • Vraag je familie en vrienden of ze je willen steunen en vraag ze niet in jouw omgeving te roken. Zo voorkom je dat je zelf zin krijgt om te roken. Ook adem je geen rook van anderen in. 
  • Bereid je goed voor: wat zijn moeilijke momenten als je niet meer rookt? Bedenk alvast wat je op die momenten gaat doen. Wat is voor jou een goede afleiding? Bedenk ook alvast wie je kan bellen als je het moeilijk hebt. 
  • Stoppen wordt makkelijker als je hulp krijgt. Wil jij graag hulp bij het stoppen met roken? Er zijn allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken en cursussen die je kunt volgen. Ook kun je hulp krijgen van een stoppen-met-roken begeleider. Bespreek het eerst met je verloskundige of met je huisarts. Zij kunnen advies geven dat bij jouw situatie past. 
  • Je kunt ook direct contact opnemen met een stopcoach. Een stopcoach is iemand die mensen helpt om te stoppen met roken. Lees hier meer over een stopcoach en vind er een bij jou in de buurt. 

 

Bronnen

Gebaseerd op

informatie van de Rijksoverheid. 

Gerelateerde artikelen

Meer lezen