de Verloskundige

Roken, alcohol en drugs

Roken

Roken of meeroken kan je vruchtbaarheid verminderen. Als je 15 sigaretten per dag rookt, wordt de kans om zwanger te raken gehalveerd en heb je meer kans op een miskraam. Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende mannen. Op de website van het Trimbos instituut staat meer informatie over roken en zwanger worden.

Alcohol

Door het drinken van alcohol verminder je de kans om zwanger te worden. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt als je zwanger bent. Je kunt de risico’s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt. Als je wel alcohol blijft drinken heeft de baby kans op het Foetaal Alcohol Syndroom. Lukt het je niet om te stoppen met het drinken van alcohol, vraag dan om hulp van je huisarts en schakel andere hulp in. Wil je meer informatie over alcohol en zwanger worden? Kijk dan op de website van het Trimbos instituut.

Drugs

Drugsgebruik kan invloed hebben op de eicel en spermacellen, eileider, baarmoeder. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren. Lukt het je niet om te stoppen met het gebruik van drugs, vraag dan om hulp van je huisarts en schakel andere hulp in. Kijk op de website van het Trimbos instituut voor meer informatie over drugs en zwanger worden. 

Meer informatie

  • De folder 'Alcohol-Roken-Drugs en Zwangerschap' waarin alles staat wat je moet weten over alcohol, roken en drugs vóór, tijdens en na je zwangerschap.
  • De folder 'Rookvrij zwanger, dat bevalt beter' geeft informatie over stoppen met roken als je een kinderwens hebt, als je zwanger bent en hoe je rookvrij leeft na de bevalling. De folder geeft je allerlei praktische tips om het stoppen met roken en het ook vol te houden.
  • Rokeninfo.nl: website met informatie over de gevaren van roken vóór, tijdens en na de zwangerschap.
  • Alcoholenzwangerschap.nl: website met informatie met de gevaren van het drinken van alcohol vóór, tijdens en na de zwangerschap.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl