Het drinken van alcohol voor en tijdens je zwangerschap en als je borstvoeding geeft, vergroot de kans op hersenschade en lichamelijke problemen voor je kind. Er is niet bekend welke hoeveelheid alcohol slecht is, dus we raden aan om helemaal geen alcohol te drinken.
Alcohol is een giftige stof. Ook als je niet zwanger bent of probeert te worden is het gebruik van alcohol slecht voor je gezondheid. Er is bijvoorbeeld bewijs dat het drinken van alcohol het risico verhoogt op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker bij vrouwen.
Het drinken van alcohol voor en tijdens je zwangerschap en als je borstvoeding geeft beïnvloedt de gezondheid van je kind. Het vergroot namelijk de kans op hersenschade en lichamelijke problemen. Dat geldt ook voor het alcoholgebruik van de man in de periode dat jullie proberen zwanger te worden.
Niemand weet precies welke hoeveelheid alcohol slecht is, want er zijn geen onderzoeken die hier een duidelijk antwoord op geven. Daarom is de veiligste keuze om helemaal geen alcohol te drinken voor, tijdens en kort na de zwangerschap.
Als jij of je partner alcohol drinken en jullie proberen zwanger te worden, is de kans op een zwangerschap kleiner of kan het langer duren. Ook zorgt jullie alcoholgebruik rondom het moment van bevruchting voor een grotere kans op een miskraam of vroeggeboorte. Bij mannen kan alcoholgebruik leiden tot een slechtere kwaliteit van het sperma.
Meestal ben je al minstens 2 weken zwanger als je de zwangerschap ontdekt. Dan is je baby al volop aan het ontwikkelen. Proberen jullie zwanger te worden? Stop dan het liefst op tijd met het drinken van alcohol.
Bij een paar glazen alcohol is het risico waarschijnlijk nog niet heel groot. Maak je dus geen zorgen als je toch een keer een drankje hebt gedronken voordat je erachter kwam dat je zwanger bent. Maar weet: hoe meer je drinkt, hoe groter de risico’s worden.
Alcohol drinken tijdens je zwangerschap kan een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je ongeboren kind. Het vergroot bijvoorbeeld het risico op hersenschade, groeiproblemen, problemen in de motoriek of gedragsproblemen na de geboorte. In de eerste 3 maanden van je zwangerschap kan vooral de aanleg van organen van je kind worden beïnvloed. Tijdens de rest van de zwangerschap heeft het een slechte invloed op de groei en ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van je kind, inclusief de hersenen.
Tijdens je hele zwangerschap kan alcohol jouw ongeboren kind bereiken via de placenta. Als jij alcohol drinkt, zit er dus altijd net zoveel alcohol in het bloed van je ongeboren kind als in jouw bloed.
Een ernstige vorm van hersenschade bij je kind door het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap noemen we het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). FAS kan een vertraagde groei of gezichtsafwijkingen bij je kind veroorzaken, maar kan ook zorgen voor een slechtere spiercoördinatie, hyperactiviteit of autistisch gedrag. Deze schade herstelt zich na de geboorte niet meer. Kinderen met FAS hebben vaak grote problemen op het gebied van denken, emoties en gedrag.
Tijdens het geven van borstvoeding kan alcohol via de moedermelk in het lichaam van je kind terechtkomen. Hierdoor kan schade ontstaan aan de hersenen van je kind, want die zijn net na de geboorte nog volop in ontwikkeling. Je merkt het niet meteen, maar het kan later zorgen voor lichamelijke beperkingen bij je kind, zoals vertraagde groei of moeite met slikken. Maar het kan ook concentratieproblemen of geheugenproblemen bij je kind veroorzaken.
Als jij alcohol drinkt in de periode dat je borstvoeding geeft, kan dat er ook voor zorgen dat jij niet genoeg moedermelk aanmaakt, of dat je kind minder drinkt of niet goed slaapt.
We adviseren om helemaal geen alcohol te drinken in de periode dat je borstvoeding geeft. Wil jij toch een keer een glaasje alcohol drinken? Wacht dan na het drinken van 1 glas alcohol minimaal 3 uur voordat je borstvoeding geeft. Zo lang duurt het namelijk voordat de hoeveelheid alcohol van 1 glas uit jouw lichaam is verdwenen.
Tegenwoordig kun je allerlei soorten alcoholvrij bier, wijn en cocktails kopen. Maar let op: die zijn niet altijd echt alcoholvrij. Tot 0,5% mogen sommige drankjes namelijk ‘alcoholvrij’ genoemd worden, terwijl ze eigenlijk 'alcoholarm' zijn. Check daarom altijd goed of er écht 0% alcohol in zit als je deze drankjes in de supermarkt koopt of in een restaurant bestelt.
Als je zwanger wilt worden, kan je het beste geen alcohol drinken. Dat geldt ook voor je partner. Drink je regelmatig alcohol en vind je het lastig om ermee te stoppen? Deze tips kunnen helpen:
Haal geen alcohol in huis. Heb je een feestje, dan kan je zelf een lekker drankje zonder alcohol meenemen.
Krijg je zin in alcohol, bedenk dan dat dat weer voorbijgaat. Je hoeft er niet aan toe te geven. Je kan afleiding zoeken en aan andere dingen denken. Vaak verdwijnt de trek dan weer.
Zijn er duidelijke momenten waarop je behoefte krijgt aan alcohol? Bedenk alvast wat je dan gaat doen. Wat zal je helpen om geen alcohol te drinken? Hoe ga je reageren als iemand je alcohol aanbiedt?
Vraag je vrienden en familie om je te steunen. Vraag ze bijvoorbeeld om jou geen alcohol aan te bieden.
Wil je graag hulp bij het stoppen met alcohol drinken? Er zijn verschillende cursussen en begeleiding voor. Je kan aan een verloskundige of je huisarts om advies vragen.
informatie van het Trimbos-instituut en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.