de Verloskundige

Voeding

Het is belangrijk dat je al voordat je zwanger bent gezond en gevarieerd eet. Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, worden de organen van je toekomstige kind namelijk al aangelegd. Daarvoor zijn bouwstoffen nodig die in je voeding zitten. Ook in je zwangerschap en de periode erna is gezonde voeding belangrijk. Vraag je verloskundige gerust om advies over voeding voor jou tijdens de zwangerschap en in je kraamtijd! Vraag je verloskundige ook naar het Infozien GroterGroeien van het Voedingscentrum tijdens je eerste zwangerschapsconsult. 

Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende voedingsstoffen binnen krijg?

  • Varieer voldoende: Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit. Daarnaast is het goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers. Wat melk en melkproducten betreft kun je het beste kiezen voor magere varianten.
  • Slik foliumzuur: Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby. De hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via de voeding is meestal onvoldoende.
  • Voldoende ijzer: Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit, want dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap.
  • Eet vis: De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's.

Drink geen alcohol als je zwanger wilt worden en als je zwanger bent. Probeer de tijd tussen alcoholconsumpties en borstvoedingsmomenten te spreiden. Op die manier voorkom je dat de alcohol bij je kind terecht komt en schade kan doen.

Meer weten over de juiste voeding?

Lees meer over de juiste voeding tijdens je zwangerschap en de periode erna op de website van het Voedingscentrum

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl