de Verloskundige

Zwanger worden

Psychische problemen

Tijdens de zwangerschap vinden er grote veranderingen plaats. Niet alleen je lichaam verandert, een zwangerschap brengt ook psychologische en sociale veranderingen met zich mee.

Psychische problemen en zwanger worden

Tijdens de zwangerschap vinden er grote veranderingen plaats. Niet alleen je lichaam verandert, een zwangerschap brengt ook psychologische en sociale veranderingen met zich mee. Je wordt moeder en dit kan gepaard gaan met stress. Hormonen beïnvloeden je stemming.

Verloskundigen zijn niet opgeleid om psychologische problematiek te begeleiden. Toch is het goed je eventuele psychologische problemen met je verloskundige te bespreken zodat zij met jou kan kijken welke psychologsische begeleiding het best bij jou past. De verloskundige kan je dan doorverwijzen naar een zorgverlener doe goed bij je past zodat jij de begeleiding krijgt die je nodig hebt.

Er zijn drie typen psychologische problemen te onderscheiden:

Huidige psychologische problemen zonder medicatie/therapie

Tijdens je zwangerschap heb je te maken met psychologische en hormonale veranderingen en als gevolg daarvan kunnen bestaande stemmingsstoornissen verergeren, dit hoeft echter niet. Wanneer je last hebt van psychologische problemen, geef dit bij voorkeur voor je zwangerschap al te kennen bij je verloskundige zodat je kan bespreken wat mogelijk de consequenties kunnen zijn.

Huidige psychologische problemen met medicatie/therapie

Als je zwanger wil worden terwijl je nu medicatie gebruikt, bijvoorbeeld SSRI’s, bespreek dit dan met een psychiater/huisarts of therapeut.

Psychologische problemen in het verleden

Heb je al eens last gehad van psychische problemen, zoals een depressie, psychose, verslaving, eetstoornis of dwang, dan is er een kans dat je hier tijdens de zwangerschap opnieuw last krijgt. Daarom is het verstandig dit te bespreken met de verloskundige. Die kan je dan zo goed mogelijk begeleiden voor, tijdens en na je zwangerschap.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl