de Verloskundige

Naam kiezen

Misschien wist je het al ruim voordat je zwanger werd of jullie zijn er net voor de uitgerekende datum nog steeds niet uit: de juiste naam kiezen valt niet altijd mee.

Aandachtspunten bij het kiezen van een naam

  • Spelling van de naam. Is dat voor iedereen duidelijk? Het is vervelend om voortdurend te moeten uitleggen hoe een naam uitgesproken of geschreven moet worden.
  • Welke woorden rijmen er op de gekozen naam.
  • Let op de initialen, deze kunnen soms een afkorting van een scheldwoord zijn.
  • Komen er initialen van de sommige gezinsleden overeen? Dit kan leiden tot het openen van post van een ander.
  • Populaire namen zijn leuk maar 3 kinderen met dezelfde naam in de klas misschien niet.
  • Als je eenmaal een naam gekozen hebt, spreek hem dan in combinatie met de achternaam een aantal keer uit.

Eenmaal de naam gekozen? Binnen 3 dagen moet je geboorteaangifte doen en de naam van de baby officieel vastleggen

Achternaam

Als ouder kies je welke achternaam een kind krijgt. Sinds januari 2024 gelden nieuwe regels voor het kiezen van de achternaam. Je kunt zelf de achternaam van je kind kiezen: die van de moeder, de duomoeder of de vader. Vanaf 1 januari 2024 kun je je kind ook de achternamen van beide ouders geven. Je moet dit samen bij de burgerlijke stand laten vastleggen. Dit kan al voor de geboorte. Kies je geen achternaam of heb je deze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam je kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van je persoonlijke situatie.

Andere achternaamWil je een andere achternaam dan de standaard wettelijke keuze? Dit moet je samen bij de burgerlijke stand laten vastleggen. Dit kan al voor de geboorte.

Wie kan kiezen voor een gecombineerde achternaam?

Kinderen geboren vanaf 1 jan. 2024
Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam opgeven. De keuze is gratis, eenmalig en geldt ook voor volgende
kinderen.

Kinderen geboren na 1 januari 2016; Overgangsregeling
Voor deze kinderen kunnen ouders een dubbele naam kiezen bij de gemeente. De kosten hiervoor zijn €75 voor een eerste kind en €50 voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen gedaan worden.

Kijk voor meer informatie over het kiezen van een achternaam op www.rijksoverheid.nl. Daar staat ook wat de standaard wettelijke keuze is en lees je meer over wijzigingen van de achternaam.

Bij de rijksoverheid vind je een checklist met een overzicht wat je allemaal moet doen en regelen als je een kind krijgt. Je leest hier ook over gevolgen voor toeslagen, zorgkosten en verzekeringen voor je kind. Kijk hier!

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl