Je baarmoeder is een grote spier die kan samentrekken en ontspannen. Bij een harde buik trekt je baarmoeder samen. Hierdoor voelt je buik gespannen aan. Dit kan vervelend zijn, maar is niet pijnlijk. Vrijwel alle zwangere vrouwen krijgen ze. Harde buiken worden ook wel ‘Braxton-Hicks contracties’, ‘oefenweeën’ of ‘valse weeën’ genoemd.
De baarmoeder kan samentrekken door bewegingen van de baby, lichamelijke activiteit, stress of door je darmen of blaas. Vaak ontstaan valse weeën in het tweede of derde trimester van de zwangerschap. Als de uitgerekende datum nadert, kunnen ze vaker voorkomen en gevoeliger zijn.
Het is misschien lastig te weten of je harde buiken of (voor)weeën hebt. Je herkent een harde buik als de samentrekkingen:
• wisselen in duur en intensiteit
• onregelmatig zijn
• ongemakkelijk, maar niet pijnlijk zijn
• niet toenemen in duur, intensiteit en frequentie
• afnemen en verdwijnen (om misschien op een later moment weer te ontstaan)
• niet voor ontsluiting zorgen
Harde buiken zijn onschuldig, maar als je bloedverlies of vochtverlies krijgt of minder bewegingen bij de baby voelt, neem dan altijd contact op met je verloskundige.
Als bovenstaande tips niet genoeg helpen, laat dan voor de zekerheid je urine controleren. Een blaasontsteking kan namelijk ook voor harde buiken zorgen. In de zwangerschap voelt een urineweginfectie vaak anders dan buiten de zwangerschap. De (huis)arts kan je urine controleren, maar er zijn ook verloskundigen die dit kunnen checken. Bespreek dit daarom even met je verloskundige.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl