Bekkenpijn in de zwangerschap

Zwangerschap
Zwangere ligt op haar zij op een behandeltafel en ontvangt een massage van haar heupen en bekken

In het kort

Bekkenpijn ontstaat doordat je buik groeit. Hierdoor pas je ongemerkt je houding aan en ga je spieren gebruiken die normaal gesproken meer rust hebben. Dit kan pijn of andere ongemakken opleveren. Een bekkenfysiotherapeut kan helpen. 

Wat kan je doen als je bekkenpijn hebt tijdens de zwangerschap?

Veel vrouwen ervaren klachten tijdens of na een zwangerschap. Blijf niet doorlopen met pijn aan je bekken, urineverlies of een zwaar gevoel in je vagina. Een bekkenfysiotherapeut kan je onderzoeken en behandelen wanneer je last hebt van (pijn)klachten. Tijdens de zwangerschap kun je oefeningen doen om klachten te verminderen of op te lossen. De bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt kan je behandelen en tips geven zodat je je beter voelt.  

Soms kan het nodig zijn om je bezigheden aan te passen en meer rust te nemen. In dat geval is het verstandig om ook contact op te nemen met je bedrijfsarts en te kijken of je risicovol werk doet. De bedrijfsarts bekijkt of je werk aangepast moet worden of dat je beter minder kunt gaan werken.  

Lees meer over risico’s van lichamelijke belasting, onregelmatige werktijden en stress 

Wat kan een bekkenfysiotherapeut doen tegen bekkenpijn?

Bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap komen vaak voor, maar het is niet iets dat 'er gewoon bij hoort'. Bij bekkenklachten kun je onder andere denken aan: 

  • Pijn ter hoogte van je schaambot
  • Onderrugpijn
  • Pijn in je liezen
  • Pijn in je bovenbenen
  • Pijn in je stuitje
  • Urineverlies
  • Moeite met ontlasting of windjes ophouden 

Heb je één of meerdere klachten? Neem dan contact op met een bekkenfysiotherapeut. De therapeut kan je bekken en bekkenbodem onderzoeken, je behandelen, tips geven en oefeningen aanraden. 

Vind hier een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt 

Welke oefeningen kan je doen?

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om bekkenklachten te voorkomen of te verminderen. Doe ze niet zonder uitleg van een bekkenfysiotherapeut. Als je verkeerde oefeningen doet of ze niet goed uitvoert, lossen deze je problemen niet op. Soms worden de klachten zelfs erger. Ga voor een goede diagnose en een behandelplan daarom naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Vaak wordt een bezoek gedeeltelijk of geheel vergoed. 

Vind hier een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt