de Verloskundige

Kraamzorg

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen ander land ter wereld waar vrouwen een verzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens het kraambed. De taken van de kraamverzorgende zijn onder andere jou en je partner leren de baby te verzorgen. Ook wordt je geholpen bij de borstvoeding. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling.

Beval je thuis? Dan ondersteunt de kraamverzorgende jou en je partner tijdens de bevalling. Ook wordt de verloskundige geassisteerd. Na de bevalling verzorgt de kraamverzorgende jou en de baby.
Als je in het ziekenhuis bevalt, dan bel je de kraamzorgorganisatie voor je weer naar huis gaat.

Intakegesprek

Meestal komt iemand van het kraamzorgbureau tussen de 30 en de 36 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke intake. Je krijgt informatie en er worden vragen gesteld over jouw situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Ook kun je persoonlijke wensen aangeven. Als je eerder bevallen bent, dan is de intake vaak telefonisch. Je ontmoet de kraamverzorgende pas bij je thuisbevalling of als je uit het ziekenhuis komt. Je weet dus vooraf niet wie bij jou komt ‘kramen’.

Kraamzorg aanvragen

Je kunt je na de termijnecho al aanmelden bij de kraamzorg. Doe dat het liefst meteen na de echo, maar uiterlijk in de 20e week. De kans is dan het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Het kan voorkomen dat je door drukte minder uren krijgt, bijvoorbeeld in vakantieperiodes of bij een geboortegolf. Je krijgt altijd het wettelijk minimum aan kraamzorg: 24 uur verdeeld over 8 dagen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl