de Verloskundige

Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten. De schijf van vijf kan je hierbij helpen. Om niet teveel aan te komen in de zwangerschap is het verstandig om gezond en gevarieerd te eten. Hieronder vind je een paar belangrijke aandachtspunten.

Vocht

  • Drink elke dag 1,5 – 2 liter
  • Drink niet meer dan 1 kop koffie (of cola) met cafeine per dag

Graanproducten

Graanproducten zijn belangrijk om koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer binnen te krijgen. Denk aan brood, ontbijtgranen, aardappels, peulvruchten, rijst, pasta en couscous.

Groenten en fruit

  • 250 gram groenten en 2 stuks fruit heb je dagelijks nodig om vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium binnen te krijgen.
  • Ze helpen de bloeddruk te verbeteren
  • Ze bevatten relatief weinig calorieën, helpen je op gewicht te blijven en zorgen voor een goede stoelgang
  • Varieer zoveel mogelijk tussen de verschillende soorten groenten en fruit
  • Was rauwe groenten en fruit goed. In ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken.

Peulvruchten, vis, vlees, ei, noten en zuivel

  • Nodig voor eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines
  • Eiwitten zijn nodig als bouwstof(groei) en voor de aanmaak van weefsel in jou en je baby.
  • Eet geen kazen van rauwe melk (‘au lait cru’) gemaakt. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor de baby. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken.
  • Eet geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet Américain of rosbief ).
  • Eet liever geen lever maar hooguit 1x per dag een product waar lever in is verwerkt. Bijvoorbeeld een boterham met leverworst of leverpaté. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A heeft schadelijke gevolgen voor de baby. Hetzelfde geldt voor vitamine A supplementen.

Vet (onverzadigd) en olie

  • Leveren onmisbare voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je lichaam zelf niet aan kan maken.
  • Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam
  • Onverzadigd vet verkleint de kans op hart- en vaatziekten en is goed voor je cholesterol
  • Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam

Tijdens je zwangerschap ...

... let je er extra op dat je foliumzuur en vitamine D slikt:
o Slik 400 microgram foliumzuur per dag, vanaf dat je een zwangerschapswens hebt en tijdens de eerste 10 weken van je zwangerschap
o Slik tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag

... let je er extra op dat je genoeg calcium, ijzer en vis binnenkrijgt via je eten:
o Je krijgt voldoende calcium binnen als je volgens de aanbevelingen 300-450 milliliter aan melkproducten (2-3 porties) en 40 gram kaas neemt.
o Je krijgt genoeg ijzer binnen door bijvoorbeeld volkorenbrood en vlees of een vegetarische keuze met toegevoegd ijzer te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op
o Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis, zoals sardines en zalm. Bepaalde vis kun je beter vermijden. Bekijk welke op deze pagina van het Voedingscentrum.

... let je er extra op dat je sommige producten mijdt:
o Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten. Toch zijn er een paar producten die niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Bekijk wat je wel en niet kunt eten met behulp van de website en de app ZwangerHap van het Voedingscentrum.

Let op

  • Eten voor 2 is niet nodig.
  • Ga niet afvallen/lijnen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de vrucht/baby terecht komen.
  • Als je zwanger bent en je wilt vasten, bespreek dit dan met je verloskundige. Wanneer je zwanger bent is vasten vaak niet verstandig.
  • Eet je geen vlees of vis? Let er dan op dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren, noten en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers. Lees meer over vegetarisch eten tijdens de zwangerschap op deze pagina van het Voedingscentrum.
  • Eet geen vette snacks en vermijd toetjes met veel suiker.

Hulp via voeding bij zwangerschapskwaaltjes

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van zwangerschapskwaaltjes, zoals verstopping, brandend maagzuur en misselijkheid. Daar kun je soms iets met voeding aan doen. Bekijk daarvoor deze pagina van het Voedingscentrum.

Meer weten over de juiste voeding?

Lees meer over gezond eten volgens de Schijf van Vijf en hoeveel je nodig hebt tijdens de zwangerschap op de site van het Voedingscentrum.

Je leest op die site ook meer over veilig eten tijdens de zwangerschap.

En je vindt er de gratis app ZwangerHap. Hierin zoek je producten op en je kunt volgen hoe je baby in je buik groeit.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl