de Verloskundige

Uitwendige versie

Ligt je baby met de billen naar beneden? Dit noemen we een stuitligging. Een verloskundige die specialist is in het draaien van de baby in de buik, kan dan proberen om je baby te draaien naar een hoofdligging. Dit wordt een uitwendige versie genoemd.

Uitwendige draaiing baby

De versiekundige

Een verloskundige die specialist is in het doen van een uitwendige versie, wordt ook wel een versiekundige genoemd. De versiekundige doet een uitwendige versie soms samen met een collega versiekundige. Of soms samen met een gynaecoloog. Dit is een arts in het ziekenhuis.

Kies waar je naartoe wilt

Voor een uitwendige versie kun je naar verschillende plaatsen: een verloskundigenpraktijk, een (echo)centrum, of het ziekenhuis. Waar je naartoe kan, hangt af van de regio waarin je woont. Is het in jouw regio niet mogelijk om naar de plaats van je keuze te gaan? Dan kun je ervoor kiezen om naar een plaats buiten je eigen regio te gaan. Je verloskundige of gynaecoloog kan je vertellen wat de voor- en nadelen zijn. Zo kun je zelf een goede keuze maken.

Kwaliteitsregister voor versiekundigen

De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen) heeft een kwaliteitsregister voor versiekundigen. Dit is een systeem waarin staat wat de eisen zijn voor een versiekundige om een uitwendige versie te mogen uitvoeren. Alle versiekundigen staan ingeschreven in het kwaliteitsregister.

Landelijke registratie van uitwendige versies

Heeft een versiekundige een uitwendige versie uitgevoerd? Dan plaatst de versiekundige de gegevens van deze uitwendige versie in een beveiligd, online systeem van de KNOV. Dit kan gebruikt worden voor kwaliteitsdoelen en voor wetenschappelijk onderzoek. De versiekundige vraagt hiervoor altijd eerst mondeling toestemming aan je. Vanaf april 2023 vraagt de versiekundige ook of je wil deelnemen aan een cliëntevaluatie.

Meer informatie

Op dit moment wordt hard gewerkt aan vernieuwing van de informatie over de uitwendige versie. Uitgebreide informatie is tot die tijd te vinden op de website www.stuitinwest.nl. Deze website is gemaakt door verloskundigen en gynaecologen uit Amsterdam West en het OLVG-West. Op deze website staat nuttige informatie over een uitwendige versie en een bevalling van een kind in stuitligging. In vier talen, namelijk Nederlands, Engels, Arabisch en Turks. Je vindt er ook korte (demonstratie-) filmpjes, ondertiteld in deze vier talen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl