de Verloskundige

Uitwendige versie

Ligt je baby met de billen naar beneden? Dit noemen we een stuitligging. Als de baby in stuitligging of dwars ligt rond week 35-36 van de zwangerschap wordt er door je verloskundige of gynaecoloog aangeboden om de baby te proberen te draaien. De poging tot draaien heet een uitwendige versie. Je krijgt hierover eerst informatie en uitleg van de verloskundige of gynaecoloog, zodat je zelf kunt kiezen of je dit wilt proberen.

Wat is een uitwendige versie of het draaien van een baby bij stuitligging?

Bij een uitwendige versie probeert een gespecialiseerde verloskundige of gynaecoloog (versiekundige) met handbewegingen de baby aan de buitenkant van je buik te helpen om een draai voorover of achterover te maken. Afhankelijk van waar je onder controle bent, zal een uitwendige versie worden uitgevoerd in de verloskundigenpraktijk, in een (eerstelijns) echocentrum of in het ziekenhuis.

Hoe gaat een uitwendige versie?

In deze animatie en video wordt uitgelegd hoe een uitwendige versie gaat. Zowel de animatie als video zijn in meerdere talen ondertiteld.

De animatie uitwendige versie: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.
De video uitwendige versie: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch

Hoe groot is de kans dat een uitwendige versie lukt?

Er spelen verschillende aspecten mee in de kans op een succesvolle draaiing. Ben je zwanger van je eerste kindje? Dan is het succespercentage tussen de 45-50%. Heb je één of meer kinderen? Dan wordt de kans op een succesvolle versie groter. De kans op slagen is dan tussen de 50% en 70%.

Een aantal aspecten die invloed hebben op de slagingskans:

  • Hoe ontspannen ben je? Ontspannen zijn tijdens de uitwendige versie heeft een positieve invloed op het resultaat. Een comfortabele houding, geen volle blaas en een rustige ademhaling helpen mee als de versie wordt uitgevoerd.
  • Hoe ver is de baby ingedaald? Als de baby diep met de billen in je bekken zit, is het moeilijker om de baby een draai te laten maken, omdat de billen onvoldoende gestuurd kunnen worden met de handen. Dit geldt (in mindere mate) ook voor het hoofd. Zit het hoofd verstopt achter je ribben, dan is het moeilijker om het hoofdje te begeleiden.
  • Hoeveel ruimte is er in je buik? Denk hierbij aan vruchtwater, de positie van je ribben maar ook aan de spierspanning van je baarmoeder.

Is een uitwendige versie veilig?

De uitwendige versie wordt gezien als een veilige handeling. In <1% van de gevallen treedt er een complicatie op na de uitwendige versie, waarvoor extra zorg nodig is. Als de uitwendige versie is afgerond (gelukt of niet) blijf je nog even liggen. De conditie van de baby wordt goed in de gaten gehouden vooraf, tijdens en na de uitwendige versie met de doptone, met cardiotocografie (CTG) of met de echo.

Hoe gaat het verder na een uitwendige versie?

Als de uitwendige versie is afgerond (gelukt of niet) zal de conditie van de baby worden gemonitord, voordat je naar huis kan. Na afloop zijn er een aantal instructies die je krijgt om jezelf en de baby goed in de gaten te houden. Als de versie is gelukt wordt na een aantal dagen met de echo gekeken of de baby met het hoofd beneden is blijven liggen.

Wat als het niet gelukt is om de baby te draaien?

Als een uitwendige versie niet is gelukt, kun je overwegen om een nieuwe poging te doen op een andere dag. Of een nieuwe poging mogelijk is, is afhankelijk van de reden van mislukking. Als de eerste keer een versie is uitgevoerd met één versiekundige dan wordt een tweede poging vaak uitgevoerd door twee versiekundigen (of een versiekundige en een gynaecoloog). Met een tweede poging wordt gebruik gemaakt van medicatie om de baarmoeder te laten ontspannen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl