de Verloskundige

Moedermelk

Moedermelk is de natuurlijke voeding voor je baby. Het bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten en is volledig afgestemd op de behoefte van je baby. Borstvoeding geven is ook gezond voor jou. Het advies is om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven. Het lichaamscontact tijdens de borstvoeding geeft je kind een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen. Dit stimuleert de (hersen)ontwikkeling van je baby. Het geven van borstvoeding bindt jullie op een unieke manier.

Op maat gemaakt

Tijdens de zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op het maken en geven van moedermelk. Na de geboorte is het direct beschikbaar: in de juiste samenstelling en hoeveelheid. De eerste moedermelk die je baby drinkt, heet 'colostrum'. Die zit boordevol antistoffen, om je baby direct na de geboorte optimaal te beschermen tegen infecties.

Jouw borstvoeding is uniek van samenstelling en is helemaal afgestemd op je baby. Je baby geeft zelf aan wanneer en hoeveel voeding hij nodig heeft. Het is belangrijk om je baby steeds aan de borst te leggen als hij dat wil. Dat is de eerste dagen zo'n 8 tot 12 keer per dag. Dan komt de melkproductie snel op gang. Je baby hoeft die eerste dagen trouwens nog niet meteen veel melk binnen te krijgen, want hij heeft nog genoeg reserves. Als blijkt dat je baby bijvoeding nodig heeft, dan kun je gaan kolven. Dat kan de eerste dagen gewoon met de hand. De hoeveelheid colostrum is dan meestal nog klein. Je kunt de druppels dan makkelijk opvangen en met een lepeltje aan je baby geven. Blijf je kolven, dan is een kolfapparaat handig. Dat kun je ook huren.

In het begin zijn je borsten wat gespannen. Dit heet stuwing. Er moet nog een evenwicht komen tussen de 'vraag' van je baby en jouw 'aanbod'. Pijn is altijd een signaal dat je serieus moet nemen. Bespreek het met je kraamverzorgende, verloskundige of lactatiekundige (borstvoedingsspecialist). Meestal gaat er dan iets niet goed bij het aanleggen. Goed aanleggen voorkomt onder andere tepelkloven en borstontsteking.

Baby's blijven zelf de hoeveelheid voeding bepalen. Door op sommige dagen vaak te drinken, stimuleren zij de aanmaak van borstvoeding (ook wel 'regeldagen' genoemd).Sommige baby's gaan minder vaak drinken als ze ouder worden. Andere baby's blijven kleine beetjes drinken. Iedere baby is uniek en weet precies hoeveel hij nodig heeft.

Veel moeders maken zich in de eerste weken na de bevalling zorgen over de hoeveelheid melk. Hun borsten voelen niet meer zo gespannen als in de kraamweek. Maar soepelere borsten zijn een goed. Het geeft aan dat 'vraag en aanbod' in evenwicht komen. Als je baby genoeg blijft plassen (minstens vijf flinke plasluiers per dag), komt hij niets tekort.

Je baby wordt door je kraamverzorgende, verloskundige of lactatiekundige goed in de gaten gehouden. Zij kijkt hoe je baby zich gedraagt, hoe hij drinkt, ze weegt je baby geregeld en telt het aantal poep- en plasluiers. Dat zijn allemaal manieren om te zien of je baby genoeg melk binnenkrijgt.

Oefenen

Je kunt je voorbereiden op het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld door het bezoeken van een voorlichtingsavond. Goed aanleggen voorkomt veel problemen en bepaalt erg of het geven van borstvoeding lukt.

Hoe vaak jij je baby in het begin de borst geeft, is heel belangrijk voor het succes van je borstvoeding, net als je techniek. Je leert het samen met je baby. Daarom worden baby's zo snel mogelijk na de bevalling aan de borst gelegd. Een baby 'onthoudt' hoe hij aan de borst moet drinken, zodat hij de volgende keren precies weet wat hij moet doen. Je baby heeft aangeboren reflexen om aan je borst te drinken.

Het is belangrijk dat je baby zo veel mogelijk de borst in zijn mondje neemt. Niet alleen je tepel, maar ook een groot gedeelte van de tepelhof. De tepelhof is de brede 'ring' rondom je tepel. In het begin kan het aanleggen wat gevoelig zijn. Je voelt vaak de toeschietreflex in beide borsten.

Het kost soms wat tijd en oefening om te leren hoe je je baby aan de borst legt. Na de geboorte is het even zoeken naar de prettigste manier om borstvoeding te geven. Door diverse voedingshoudingen te proberen, merk je wat voor jullie fijn is. Je kraamverzorgende en verloskundige helpen je daarbij in de kraamweek. Als je partner en je omgeving je steunen, gaat het vaak ook makkelijker. Wil je extra begeleiding? Dan kun je altijd de hulp inroepen van een borstvoedingskundige (lactatiekundige)

Lukt het (even) niet om je baby met de borst te voeden? Dan kun je melk afkolven. Als dit niet gaat, kun je je baby (tijdelijk) (bij)voeden met donormelk of poedermelk.

Donormelk

Sommige vrouwen kunnen of mogen zelf geen moedermelk aan hun baby geven, bijvoorbeeld omdat ze medicijnen slikken. Geldt dat mogelijk ook voor jou? En wil je toch graag dat jouw baby moedermelk krijgt? Dan is donormelk (moedermelk van andere moeders) een uitkomst.

Moedermelk Netwerk
Moeders die te veel melk hebben, kunnen hun melk doneren bij de Moedermelkbank of het Moedermelk Netwerk. Aan deze donormoeders worden strenge eisen gesteld. Alle donormelk moet aan deze richtlijnen voldoen, zodat de melk altijd veilig is voor kwetsbare baby's. Donormoeders mogen bijvoorbeeld niet roken en mogen geen medicijnen gebruiken.

Facebookgroep voor contact met donormoeders
Vraagmoeders en donormoeders kunnen elkaar ontmoeten via een besloten Facebookgroep en afspraken maken over de moedermelkdonatie. Je krijgt alleen toegang tot deze besloten Facebookgroep als je eerst een aanmeldformulier hebt ingevuld, via het Moedermelk Netwerk. Een arts of verloskundige moet jouw aanvraag ondersteunen.

Zelf een donormoeder zoeken
Als je zelf een moedermelkdonor hebt gevonden - bijvoorbeeld een familielid of vriendin - dan kun je ook contact opnemen met het Moedermelk Netwerk. Het Moedermelk Netwerk kan dan de melk van jouw donormoeder voor je screenen. Dan weet je zeker dat jouw baby goede voeding krijgt.

Moedermelk doneren
De Nederlandse Moedermelkbank in het VU Medisch centrum in Amsterdam is opgericht om zo veel mogelijk (te vroeg geboren) baby's moedermelk te geven. Je kunt hier zelf melk doneren voor andere moeders als je te veel melk hebt. Je kunt daarvoor ook contact opnemen met het Moedermelk Netwerk.

Meer informatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl