De bekkenbodem bestaat uit spieren in het gebied rondom je plasbuis, vagina en anus. Deze spieren gebruik je bijvoorbeeld bij tillen, opstaan, wandelen en sporten. Bekkenklachten ontstaan vaak tijdens de zwangerschap of na de geboorte. Dit komt omdat er meer druk op de bekkenbodem komt te staan.
Je kunt last hebben van één of meerdere dingen, zoals moeite hebben met plas of poep ophouden, pijn, een zwaar of drukkend gevoel op de vulva en meer. Soms zijn de klachten vaag en leg je misschien niet direct een link met je bekken. Het is dan verstandig om je klachten te bespreken met een geregistreerde bekkenfysiotherapeut.
Ook problemen met de buikspieren komen regelmatig voor na de bevalling. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je je buik niet goed op spanning kunt brengen, of dat de ruimte tussen de rechte buikspieren na verloop van tijd groter blijft dan gewenst. Dit heet een diastase. Het is dan belangrijk dat je de juiste oefeningen doet om je kracht te herstellen en dat je overbelasting of verkeerde belasting voorkomt. Ook hier kan een bekkenfysiotherapeut je bij helpen.
Bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap komen vaak voor, maar het is niet iets dat 'er gewoon bij hoort'. Bij bekkenklachten kun je onder andere denken aan:
Heb je één of meerdere klachten? Neem dan contact op met een bekkenfysiotherapeut. De therapeut kan je bekken en bekkenbodem onderzoeken, je behandelen, tips geven en oefeningen aanraden.
Soms kan het nodig zijn om je bezigheden aan te passen en meer rust te nemen. In dat geval is het verstandig om ook contact op te nemen met je bedrijfsarts en te kijken of je risicovol werk doet. De bedrijfsarts bekijkt of je werk aangepast moet worden of dat je beter minder kunt gaan werken.
De verloskundige kan bij jullie laatste afspraak, zes weken na de bevalling, op verzoek je bekkenbodem controleren. Ook kijkt de verloskundige meestal naar het herstel van je buikspieren tijdens deze nacontrole. Indien nodig kan de verloskundige je een bekkenfysiotherapeut in de buurt aanraden.
Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om bekkenklachten te voorkomen of te verminderen. Doe ze niet zonder uitleg van een bekkenfysiotherapeut. Als je verkeerde oefeningen doet of ze niet goed uitvoert, lossen deze je problemen niet op. Soms worden de klachten zelfs erger. Ga voor een goede diagnose en een behandelplan daarom naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Vaak wordt een bezoek gedeeltelijk of geheel vergoed.
degynaecoloog.nl